Home / Kapital / Naftni giganti oštetili Nigeriju za šest milijardi dolara?

Naftni giganti oštetili Nigeriju za šest milijardi dolara?

SUD u Milanu razmatra optužbe za korupciju protiv europskih naftnih kompanija Eni i Shell u kontroverznom naftnom sporazumu u kojem je Nigerija, tvrde nevladine udruge, izgubila oko 6 milijardi dolara.

Nevladina udruga Globalni svjedok, koja vodi kampanju o ovom slučaju, izračunala je kako je tzv. OPL 245 sporazum iz 2011. godine oduzeo Nigeriji iznos koji odgovara dvostrukom godišnjem proračunu za obrazovanje i zdravstvo.

Eni i Shell su optuženi da su znali da će novac koji su isplatili Nigeriji biti korišten za mito, dok talijanski i anglo-nizozemski energetski divovi poriču bilo kakve prijestupe.

U skandal uključeni bivši službenici FBI-a i MI6-a, bivši predsjednik Nigerije i direktori Enija i Shella

Ovaj skandal koji se razmatra na talijanskom sudu uključuje i bivše službenike obavještajnih službi MI6 i FBI, bivšeg predsjednika Nigerije, kao i trenutne i prijašnje direktore dviju naftnih kompanija.

Bivšeg nigerijskog ministra nafte Dana Etetea francuski sud proglasio je krivim za pranje novca te je objavljeno da je koristio nezakonita sredstva kako bi kupio gliser i zamak. Također, navodi se kako je u gotovini posjedovao toliko novčanica od 100 dolara da su one težile pet tona.

Globalni svjedok već godinama istražuje sporazum kojim su Shell i Eni dobili pravo istraživati OPL 245, morsko naftno polje u delti Nigera.

Naručili su novu analizu kako bi proučili na koji je način sporazum izmijenjen da ide u korist energetskih tvrtki te su zaključili da je tijekom projekta Nigerija izgubila 5,86 milijardi dolara, u usporedbi s uvjetima koji su postojali prije 2011. godine.

Analizu je provela konzultantska tvrtka Resources for Development Consulting u ime Globalnog svjedoka, kao i drugih nevladinih udruga HEDA, RE: Common i The Cornera.

Procijenjeni gubici izračunati su na temelju cijene barela nafte od 70 dolara.

“Shell osmislio sporazum kojim je izbacio Nigeriju iz njihovog udjela naftne dobiti iz bloka”

Kompanija Eni je kritizirala način na koji je to napravljeno jer izračun zanemaruje mogućnost da je Nigerija imala pravo izmijeniti sporazum i potraživati 50 posto udjela u prihodima od proizvodnje.

Globalni svjedok i nevladine udruge traže da se sporazum otkaže.

“Otkrili smo da je Shell osmislio sporazum kojim je izbacio Nigeriju iz njihovog udjela naftne dobiti iz bloka”, izjavila je aktivistica Globalnog svjedoka Ava Lee u BBC-jevoj emisiji World Business Report.

“Ova količina novca mogla bi biti dovoljna za obrazovanje šest milijuna učitelja u Nigeriji. Ne može se zanemariti koliko bi ovo donijelo koristi zemlji koja trenutno ima najvišu stopu ekstremnog siromaštva u svijetu”, dodala je.

Nigerija je najbogatije gospodarstvo u Africi, ali su, unatoč velikim količinama nafte i plina, milijuni ljudi siromašni.

 

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Merkel u Aušvicu: Osjećam stid zbog zločina koje su počinili Nijemci

Njemačka kancelarka Angela Markel rekla je u nekadašnjem njemačkom nacističkom logoru Aušvic-Birkenau na jugu Poljske …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)