Home / Kompanije i Tenderi / SpaceX će uskoro prevoziti astronaute u svemir

SpaceX će uskoro prevoziti astronaute u svemir

SVEMIRSKA tvrtka SpaceX za 7. siječnja sljedeće godine priprema prvo lansiranje rakete koja bi trebala prevoziti astronaute do Međunarodne svemirske stanice ISS iz svemirskog centra Kennedy, objavila je NASA.

Lansiranje je prijelomnica u razvoju komercijalnog programa s posadom za američku svemirsku agenciju koja želi uspostaviti lansiranja raketa s ljudima s američkog teritorija prvi puta u gotovo deset godina.

Tročlana posada

Kapsula SpaceX's Crew Dragon trebala bi prevesti tri astronauta u svemir s istog lansirnog postrojenja s kojeg je Apollo 11 s tročalnom posadom poletio prema mjesecu 1969. – i prenijet će je raketa SpaceX's Falcon.

NASA nije objavila plan putanje no navodi da će probni let dati podatke o osobinama rakete Falcon 9, kapsule Crew Dragon i zemaljskih sustava kao i operacija u orbiti, pristajanja uz ISS i prizemljenja.

NASA je za svoj program s ljudskom posadom odabrala kao partnere SpaceX i Boeing koristeći njihovu kapsulu i letjelicu Crew Dragon i CST-100 Starliner.

Od ukidanja američkog svemirskog shuttle programa 2011. NASA se oslanjala na Rusiju u slanju astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, laboratorij koji leti u orbiti oko 402 kilomatara iznad Zemlje.

Lansiranje može biti i odgođeno

Siječanjsko Demo-1 lansiranje je zadnje u nizu strogih kriterija koje je propisala NASA za slanje ljudi u svemir. SpaceX planira lansiranje početkom siječnja no glasnogovornica NASA-e Marie Lewis kaže kako ono može biti odgođeno jer je “sigurni let uvijek važniji od rokova”.

SpaceX kojega je utemeljio osnivač tvrtke Tesla Inc Elon Musk, kaže da planira, ako lansiranje 7. siječnja bude uspješno, lansirati svoju probnu misiju s posadom u lipnju 2019.

Boeing planira slične probne letove svemirskog broda Starlinera koji će u Svemir ‘otegliti’ raketa  Atlas 5 u ožujku a posada bi bila poslana u kolovozu.

 

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)