Home / EU / Pogledajte kako izgleda kad 20000 Čeha izađe na ulice i traži smjenu premijera

Pogledajte kako izgleda kad 20000 Čeha izađe na ulice i traži smjenu premijera

PROSVJEDI protiv češkog premijera Andreja Babiša, optuženog za pronevjeru novca iz europskih fondova, zasjenili su u subotu komemoracije u Pragu u povodu 29. obljetnice antikomunističke “Baršunaste revolucije”.

Deseci tisuća osoba okupili su se na nekoliko mjesta u Pragu tražeći Babiševu ostavku, koji je pod istragom zbog pronevjere europskih fondova tijekom izgradnje luksuznog hotelskog kompleksa 2007. i 2008. “Rodino gnijezdo”.

Premijerovi kritičari zamjeraju mu pripadnost komunističkoj stranici i navodnu suradnju, koju on niječe, s komunističkom tajnom policijom StB prije 1989. godine.

“Neprihvatljivo je da čovjek protiv kojeg se vodi sudski postupak i suradnik StB-a bude premijer”, rekao je Mikulas Minar, dužnosnik nevladine udruge koja je organizirala jedan od skupova s oko 20.000 osoba, prema procjeni agencije France presse.

“Ostavka! Sramota!”

Okupljeni su skandirali “Ostavka” i “Sramota”.

Afera je poprimila novi obrat u ponedjeljak nakon reportaže dvojice novinara koji su u Švicarskoj skrivenom kamerom snimili razgovor s Babiševim sinom.

Andrej Babiš mlađi oca je nazvao “psihološkim bolesnikom” i ustvrdio da su ga “protiv njegove volje” na Krim odveli premijerovi suradnici kako bi pozornost javnosti skrenuli s istrage o Babiševim zloporabama europskih subvencija.

Babiš je u subotu rekao da je otišao u Švicarsku vidjeti sina. U nedjelju navečer trebao bi se javiti na češki privatni TV kanal.

Pražani su u smeće bacili buket cvijeća koji je on u noći položio na mjestu spomena “Baršunastoj revoluciji” 1989. godine.

Oporbene stranke pokrenule su izglasavanje povjerenja vladi što bi moglo doći na dnevni red češkog parlamenta 23. studenoga. Oporba nema dovoljno glasova za rušenje vlade.

Socijaldemokrati ČSSD, saveznici populističkog pokreta ANO Andreja Babiša u manjinskoj vladi još nisu odlučili hoće li ga podržati.

Babiša podupire predsjednik Miloš Zeman  koji je ustvrdio da će premijera opet imenovati ako u parlament izglasa nepovjerenje.   Babiš je ustvrdio da su otkrića medija o njegovu sinu lažna i poručio je na Facebooku  “Nikada neću odstupiti, nikada”, “Zapamtite to: Nikada!”.

 

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)