Home / Vijesti / BiH / Direktor Aerodroma Bihać: “Radovi teku sporije od planirane dinamike”

Direktor Aerodroma Bihać: “Radovi teku sporije od planirane dinamike”

Radovi na izgradnji aerodroma u Bihaću evidentno teku sporije od očekivanog, no kako je kazao direktor Javnog preduzeća “Aerodrom” Bihać Elvedin Sedić, dosta stvari se uradilo u proteklom period. Završen je ograda oko parcela aeorodroma, saniran je pristupni put kroz naselje Golubić. Intezivno se radilo na pribavljanju neophodne projektne dokumentacije, a završen je idejni projekat. Na osnovu idejnog rješenja krenulo se u postupak dobijanja vodne i okolinske dozvole i urbanističke saglasnosti.

Postupak eksproprijacije također je u toku. Određeni broj građana žalio se na  odluke o proglašenju javnog interesa i tu smo donekle ograničeni procedurama i zakonskim rokovima koje moramo poštovat, ističe Sedić.

Prema studiji izvodljivosti i idejnom rješenju, ukupna vrijednost projekta bihaćkog aerodroma kreće se oko 45 miliona maraka. Ukoliko se nastavi ovakvim tempom  izgradnje, ali i pod uvjetom da se uopće nastave izdvajati godišnja sredstva Vlade FBiH za za tu namjenu, završetak radova moglo bi se očekivati za nekih 15-20 godina. Stoga direktor ističe da je za projekt važno uspostaviti i odnose suradnje sa stranim investitorima kroz formu javno-privatnog partnerstva. U Bihać su u više navrata dolazile razne delegacije iz Turske i arapskih zemalja, zainteresovane za gradnju aerodrome. Ali, da bi se strani investitori privukli, tzv. papirologija ipak mora biti uredna.

 

ABC.ba/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Uznemirujuće :Izraelci zavezali ozlijeđenog Palestinca za džip naprijed i vozili ga kroz naselje

IDF je u međuvremenu potvrdio da se ova situacija doista i dogodila, objašavajući kako je …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)