Home / Vijesti / BiH / PRVI RED DO MORA: Imovina BiH i Srbije u Hrvatskoj i zvanično ide pod zakup

PRVI RED DO MORA: Imovina BiH i Srbije u Hrvatskoj i zvanično ide pod zakup

Ministarstvo državne imovine raspisalo je jučer natječaj za zakup čak 15 odmarališta na Jadranu koja su u bivšoj državi koristili radnici iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a koja ni danas, nakon 27 godina od raspada Jugoslavije, nemaju riješene imovinsko-pravne odnose i u zemljišnim knjigama upisana su kao društveno vlasništvo i općenarodna imovina.

Riječ je većinom o bivšim radničkim odmaralištima u Gradcu, mjestu kod Makarske, gdje su nekadašnja ljetovališta bosanskohercegovačkih poduzeća svih ovih godina prepuštena zubu vremena, propadaju i postaju opasna za mještane i turiste, piše Jutarnji list.

Ministarstvo državne imovine sada je napokon odlučilo riješiti ovaj problem, a sve na temelju novog Zakona o upravljanju državnom imovinom.

Prema članku 71. tog zakona, naime, “do sklapanja međunarodnog ugovora ili do donošenja odluke o izuzimanju od zabrane raspolaganja, Ministarstvo je ovlašteno dati u višegodišnji zakup ili u neki drugi oblik raspolaganja do najviše 30 godina nekretnine koje su u zemljišnim knjigama upisane kao vlasništvo Republike Hrvatske ili koje su upisane kao društveno vlasništvo ili općenarodna imovina s pravom korištenja subjekata koji u RH nemaju sjedište i pravnu osobnost i na koje se primjenjuje zabrana temeljem Uredbe o zabrani raspolaganja i preuzimanju sredstava pravnih osoba na teritoriju Hrvatske”.

Rok od tri godine

Prema odredbi ovog zakona napravljen je i natječaj Ministarstva. Ugovori o zakupu s najpovoljnijim ponuđačima sklopit će se na 30 godina, objekti se moraju u roku od tri godine privesti turističko-ugostiteljskoj namjeni, a u tom razdoblju će se plaćati samo pola od iznosa godišnje zakupnine, a nakon toga puni iznos.

Zakupnik se odriče prava potraživati naknadu za uložena sredstva s bilo koje osnove, a u slučaju da se u tom razdoblju od 30 godina pravno utvrdi pravi vlasnik nekretnine, onda taj vlasnik postaje zakupodavac i zakupnina ide njemu.

Na popisu u Gradcu su tako bivše odmaralište Trgovci, površine 1540 četvornih metara s početnom cijenom zakupa od 30.800 kuna, Vila Bosanka površine 1431 četvorni metar s godišnjom zakupninom od 28.620 kuna te Saobraćajci, površine veće od 3500 kvadrata i zakupninom od 71.340 kuna. Sve zgrade su prvi red do mora, a odmarališta su koristili radnici Željeznica Bosne i Hercegovine.

Samo 30 metara do mora nalazi se i bivše odmaralište Sindikata građevine BiH Građevinari površine 3793 četvorna metra s početnom zakupninom od 75.840 kuna, kao i odmaralište H2O te Mostarci.

Radnici Elektroprivrede BiH odmarali su se pak u Valteru Periću, a tu je i ekspres restoran Gradac u centru općine.

Na samo 20 metara od mora nalazi se i “Đuro Salaj”, hotel na pet etaža, u kojem su se odmarali radnici bosanskih rudnika, površine 6351 četvorni metar koji će se moći zakupiti po početnoj cijeni od 127.020 kuna, kao i HIT Podaca, zgrada od 1140 kvadrata šest metara od mora po 22.800 kuna.

Odmarališta “Đuro Salaj i “Valter Perić” Agencija za privatizaciju FBiH godinama već pokušava prodati, iako nije utvrđeno vlasništvo. Vrijednost nekretnine “Đuro Salaj” procijenjena je na 4,2 milijuna eura, a odmarališta “Valter Perić” na iznos od više od milijun konvertibilnih maraka.

Pobuna kod susjeda

U Gradcu je i bivše odmaralište Robne kuće Beograd, površine 3292 četvorna metra koje ima početnu zakupninu od 65.840 kuna.

Srpska poduzeća i gradovi imali su odmarališta za radnike i u Slanom, Rabu, Biogradu na Moru i Igranima. Najskuplja zakupnina tako je određena za bivše odmaralište Partizan u centru Biograda, koje se prostire na 9314 četvornih metara, a godišnja početna zakupnina je 186.280 kuna.

Za bivše dječje odmaralište beogradske općine Vračar u Slanom, površine 6859 četvornih metara, zakupac će morati ponuditi minimalno 137.180 kuna, za Pionir Sombor u Rabu 55.300 kuna, a za Hotel Novi Sad u Igranima, koji se na 20 metara od mora prostire na površini od 4436 četvornih metara, 88.720 kuna.

Iako će ovaj natječaj sigurno izazvati pobunu kod susjeda, u Ministarstvu državne imovine poručuju kako je Hrvatska suverena država, te da je cijeli Zakon o upravljanju državnom imovinom koordiniran i s Državnim odvjetništvom.

“Rješavamo problem s kojim se nitko nije htio suočiti sve ove godine. Riječ je o objektima gdje nije utvrđen vlasnik, a u zemljišnim knjigama je to društvena imovina, a korisnici su bili iz BiH i Srbije. Susjedi su, za razliku od nas, prodavali našu imovinu, a mi je samo stavljamo u funkciju jer ta imovina ugrožava zdravlje i sigurnost naših ljudi i turista”, kažu u Ministarstvu državne imovine.

“Iznimno sam zadovoljan jer mislim da je to trenutačno jedino moguće rješenje. Iako stalno čujemo glasove iz BiH da im se otima imovina, svih ovih godina objekti su propadali i opasni su za stanovnike, ne samo zbog derutnosti, nego zato što su rasadnici bolesti”, kaže SDP-ov načelnik.

(Vijesti.ba / Slobodna Dalmacija/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)