Home / Vijesti / Svijet / SUTRA JE TRUMPOVO BITI ILI NE BITI: Pročitajte rezultate najnovijih anketa parlamentarnih izbora u SAD

SUTRA JE TRUMPOVO BITI ILI NE BITI: Pročitajte rezultate najnovijih anketa parlamentarnih izbora u SAD

Prema anketi koju je sproveo ABC/Washington Post, demokratski birači mogli bi sutra pobijediti sa odnosom 52% prema 44%, a slična predviđanja iznosi i anketa NBC/Wall Street Journal.

Građani Amerike sutra biraju zastupnike u Predstavničkom domu Kongresa, kao i jednu trećinu senatskih mjesta. Sutrašnji izbori su zapravo i svojevrsni referendum  o Trumpovom mandatu, čiji je stepen odobravanja rada trenutno 40%.

Zastupnički dom sastoji se od 435 kongresnika koji se biraju svake dvije godine. Senat ima 100 članova, a njihovi mandati traju 6 godina. Svake dvije godine Senat se obnavlja parcijalno, odnosno bira se trećina senatskih mjesta. Sutra će biti birano njih 35.

Republikanci trenutno kontroliraju Senat, u kojem imaju tijesnu većinu (51-49), kao i Zastupnički dom, u kojem imaju 236 kongresmena.

Demokrati moraju Republikancima „oteti“ 25 mandata da bi preuzeli većinu u Predstavničkom domu. Sudeći po rezultatima anketa, to je za njih vrlo izvodivo. Ipak, Demokrati sutra brane 26 senatskih mjesta, dok republikanci brane samo 9, zbog čega nije vjerovatno da će preuzeti većinu u Senatu.

Prema anketi koju je sproveo ABC/Washington Post, demokratski birači mogli bi sutra pobijediti sa odnosom 52% prema 44%. Trumpov kontroverzni mandat povećat će izlaznost Demokrata na izbore. Prema NBC/Wall Street Journal anketi, čak 85% kaže kako planira glasati.

Izlaznost će općenito biti visoka. 80% registriranih birača, prema anketi koju je sproveo ABC/Washington Post, planira izaći na izbore. U anketi sprovedenoj dan prije izbora 2014. godine, 65% građana je izrazilo namjeru da izađe na izbore, a 2010. 71% građana.

Slična predviđanja iznosi i anketa NBC/Wall Street Journal, koja kaže da će Demokrati na sutrašnjim izborima odnijeti 55% glasova, dok će Republikanci osvojiti 43%.

Prema ovoj anketi, 84% Afroamerikanaca se izjasnilo da će glasati za Demokrate, kao i 57% pripadnika Latinoamerikanaca. 57% žena također će glasati za Demokrate.

Anketa NBC/Wall Street Journal kaže kako 70% registriraanih birača planira izaći i glasati na sutrašnjim izborima.

Ovi su izbori iznimno važni za predsjendika Trumpa. Osvoje li demokrati većinu u Predstavničkom domu, bit će mnogo istraga vezanih uz njega i njegove najbliže suradnike, a dio demokrata mogao bi krenuti u postupak njegova opoziva.

Stoga Donald Trump posljednjih dana furiozno putuje Amerikom i sudjeluje na skupovima podrške republikanskim kandidatima na kongresnim izborima dok se na suprotboj strani angaažirao njegov prethodnik Barack Obama.

Prije osam godina Obama je na svojim prvim ‘midterm’ izborima iskusio šta znači izgubiti Zastupnički dom. Demokratske kandidate pomeo je tada konzervativni val pokreta Tea Party. Bilo je to na vrhuncu Obamine nepopularnosti.

Ove je godine bivši predsjednik opet omiljen i najtraženija je osoba za podršku demokatskim kandidatima, ispunjavajući ulogu koju je nekada imao Bill Clinton.

“Ovdje sam zbog jednostavnog razloga, da vas zatražim da glasate”, rekao je Obama u petak navečer u Atlanti, gdje je podržao Stacey Abrams, ženu koja bi mogla postati prva afroamerička guvernerka Georgie.

“Posljedice apstinencije mogu biti teške jer je Amerika na raskršću”, rekao je. “Vrijednosti naše zemlje su u pitanju”. Trumpa nije spomenuo imenom, ali je osudio kampanju potpirivanja straha što Trump u kampanji često čini. S druge strane, republikanski kandidati aktivno traže Trumpovu podršku jer je i dalje najpopularniji član stranke.

A on je u kampanji gotovo svaki dan već sedmicama, nadajući se da može uvjeriti birače koji su za njega glasali prije dvije godine da izađu na birališta i sada. Suprotno od njegovih prethodnika, Trump prihvaća da su ‘midterm’ izbori o njemu. U kampanji naglašava dvije teme: dobru ekonommsku situaciju u zemlji i borbu protiv ilegalne imigracije.

“Republikanski Kongres znači više radnih mjesta, a manje kriminala”, kazao je u petak navečer u Indianapolisu. “Vrlo jednostavno, plavi val (demokratski) jednak je kriminalnom valu. Crveni val (republikanski) jednak je zapošljavanju i sigurnosti”, rekao je Trump.

On je Obamu spomenuo. “Gledao sam ga danas, nije bilo baš puno ljudi na njegovom skupu”.

Poučeni iznenađujućim raspletom predsjedničkih izbora prije dvije godine, mediji i analitičari oprezniji su u prognoziranju rezultata.

 

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)