Home / Vijesti / BiH / Od Afganistana do BiH prešao sa nepokretnom sestrom na leđima

Od Afganistana do BiH prešao sa nepokretnom sestrom na leđima

Otkad se zvanične zabilješke vode u Bosnu i Hercegovinu je ušlo oko 20.000 migranata, koji su na svom putu do boljeg života i bijega od rata prešli preko trnja i kamenja.

Taj put za mnoge od njih još uvijek nije završen.

 

Među njima su i Junus Zazai iz Avganistana i njegova nepokretna polusestra Durdana. Putujući “balkanskom rutom” Junuz je svoju sestru bukvalno nosio na leđima, ali su sada “zapeli” u Bosni i Hercegovini, te ne mogu da nastave svoj ka Francuskoj gdje su se zaputili.

 

Kako piše “Oslobođenje”, njih dvoje su deset puta pokušali da pređu granicu i uđu u Hrvatsku, odnosno na teritoriju EU, ali u tome nisu uspjeli. Kada ih graničari primjete Junus i Durdana nisu u stanju da bježe, pa budu vraćeni u hotel “Sedra” kod Cazina, gdje i danas borave sa drugim migrantskim porodicama.

“Mi smo pobjegli iz Avganistana, gdje je jako teško živjeti. Nema škole, nema posla, nema novca, nema hrane. Talibani i islamski ekstremisti su svugdje, to nije život za nas i mi želimo da odemo što dalje”, priča za pomenuti list dvadesetjednogodišnji Junus.

 

Kako dodaje, njihova destinacija je Francuska gdje žive roditelji nepokretne djevojčice. Junusovi roditelji su i dalje u Avganistanu, gdje vjerovatno s nestrpljenjem očekuju vijesti od sina.

Sa Junusom i Dardanom je i djevojčicina rođena sestra Amina.

 

“Nikad se ne bih odvajao od Durdane, ona treba moju pomoć”, kaže ovaj hrabri mladić.

 

Zaključio je da mu sestre nisu teret, i zamolio da se nadležnim institucijama prenese apel da im pomognu da stupe u kontakt sa Durdaninim roditeljima, ne bi li neko od njih došao po njih.

 

 

(Oslobođenje/SB/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)