Home / Vijesti / Gradovi / PONOS TURSKE: Pogledajte trailer za najveći aerodrom na svijetu (VIDEO)

PONOS TURSKE: Pogledajte trailer za najveći aerodrom na svijetu (VIDEO)

Činom slijetanja zrakoplova turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana jučer je, na 95. godišnjicu proglašenja turske republike, ta zemlja svijetu odlučila predstaviti svoj veliki ponos: novi istanbulski aerodrom.

 

Novi aerodrom – jedan od megaprojekata za revitalizaciju ekonomije i utvrđenja turskog mjesta na svjetskoj sceni – nije običan aerodrom. Riječ je o impresivnom zdanju koje će, prema predsjednikovim riječima, vrlo brzo postati najveći svjetski aerodrom, glavna poveznica između Azije i Europe.

 

Naime, novi aerodrom u prvoj će fazi primati 90 miliona putnika godišnje, no za deset godina, kada u potpunosti bude dovršen, njegovih šest pista i 76 kvadratna kilometara prostora, trebali bi opsluživati 200 miliona putnika godišnje. To je dvostruko veći broj putnika nego na trenutno najvećem svjetskom aerodromu Hartsfield-Jackson u Atlanti.

 

Na sve se detalje mislilo. Interijeri su osmišljeni u tradicionalnom turskom i islamskom stilu, a kontrolni toranj u obliku je tulipana, cvjetnog simbola Turske. Nedavno je dobio arhitektonsku nagradu za dizajn. Aerodrom je istovremeno i moderan i za snalaženje putnika koristit će se mobilne aplikacije, ali i umjetna inteligencija.

 

Uza sve to, energetski je efikasan i ima high tech sigurnosni sistem.

.

 

Pravo stavljanje u funkciju cijelog aerodroma očekuje se u demecmbru kada bi sav promet s dosadašnjeg međunarodnog istanbulskog aerodroma trebao biti prebačen na novi aerodrom. Dosadašnji glavni aerodrom, nazvan po osnivaču moderne Turske Mustafi Kemalu Atatürku, bit će zatvoren. Ime novoga aerodroma, Erdoğan je objavio tek jučer na otvorenju – Aerodrom Istanbul.

 

Aerodrom za domaće letove Sabiha Gökçen, koji se nalazi na azijskoj strani turskog velegrada, a ime je dobio po prvoj svjetskoj pilotkinji borbenih aviona (navodno bosanskog porijekla), ostaje aktivan s 31 milionom putnika godišnje.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)