Home / Vijesti / BiH / SAZNAJEMO:Hastorova ASA banka preuzima Vakufsku banku?!

SAZNAJEMO:Hastorova ASA banka preuzima Vakufsku banku?!

Prema informacijama „Slobodne Bosne“, vlasnik sarajevske ASA banke, Nijaz Hastor, na dobrom je putu da preuzme Vakufsku banku Sarajevo i pripoji je ASA banci.

Vakufska Banka je u većinskom vlasništvu (više od 70 posto) Fabrike duhana Sarajevo, koja je banku prošle godine dokapitalizirala s oko 6 miliona KM temeljnog kapitala. Vakufska banka ima blizu 200 zaposlenih a prošlu godinu je okončala s profitom od oko 130.000 KM.

 

Ako pregovori o spajanju ASA banke i Vakufske banke uspiju, BiH će pored Privredne banke Sarajevo, dobiti još jednu snažnu komercijalnu banku u vlasništvu domaćih investitora.

 

Podsjećamo, Privrednu banku Sarajevo kupila je sarajevska BOR banka, no vlasnici su odlučili da banke nakon ujedinjenja posluju pod mnogo poznatijim nazivom PBS. Većinski vlasnici PBS-a, također su domaći investitori.

 

Hastorova ASA banka posluje u okviru ASA grupacije, koja je opet sastavni dio koncerna ASA Prevent. ASA grupacija bavi se uslugama (bankarstvo, osiguranje, trgovina…) dok se u okviru Preventovih tvornica proizvode automobilski dijelovi i oprema.

 

Ukupna aktiva ASA banke na kraju 2017. iznosila je oko 514 miliona KM i za 17,8 posto je viša u odnosu na blizu 436 miliona KM s kraja 2016. godine. Pri tome je poslovna aktiva iznosila blizu 484,49 miliona KM i za 18 posto je viša u odnosu na 410,12 miliona KM iz 2016. godine.

Ukupan kapital ASA banke iznosi više od 67 miliona KM, podaci su iz godišnjeg poslovnog izvještaja ASA Banke objavljenog na Sarajevskoj berzi.

ASA Banka je na kraju 2017. imala 214 uposlenih što je za 52 radnika više nego godinu ranije.

Protekle sedmice Hastorova  ASA Grupacija preuzela je poznatu firmu iz Srbije, Žitopromet, čiji je core business trgovina berzanskom robom.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)