Home / Vijesti / Regija / GASI SE SIGNAL SRPSKE MOBILNE TELEFONIJE NA KOSOVU

GASI SE SIGNAL SRPSKE MOBILNE TELEFONIJE NA KOSOVU

Uskoro će signal Mobilne telefonije Srbije biti ugašen na cijeloj teritoriji Kosova i Metohije, a zamjeniće ga signal MTS-D.O.O. novoformirane kompanije koja je registrovana po kosovskim zakonima, po jasno utvrđenim pravilima iz Briselskog sporazuma. Slovo “S” u nazivu MTS D.O.O. neće značiti Srbija. U javnosti je ovaj sporazum predstavljen kao jedan od velikih uspjeha srpskih pregovarača.

 

Kosovo je ovim sporazumom dobilo jedinstveni pozivni broj +383 koji je već u upotrebi, ali i prekid signala srpskih mobilnih operatera, koji signal emituju sa administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Pozivni broj će biti 047 umjesto dosadašnjeg 064, a budžet Kosova biće bogatiji za još jednu telekomunikacionu kompaniju. MTS D.O.O. biće kosovski poreski obveznik. U sporazumu se jasno navodi da se obje strane (Kosovo i Srbija) obavezuju da neće jedna drugoj ometati funkcionisanje mobilnih mreža, te da će u navedenom roku biti prekinuto emitovanje signala preko linije koja je jasno utvrđena.

Dok traje borba oko podjele kolača i ko će uzimati kiriju od predajnika, na Kosovu i Metohiji su u toku završni radovi izgradnje metalnih konstrukcija na kojima će biti montirani odašiljači signala.

U Šilovu, srpskom selu kraj Gnjilana, meštani su danas protestovali zbog izgradnje predajnika u centru ovoga sela u čijoj neposrednoj blizini žive ljudi, a stotinak metara odatle nalazi se škola i dečiji vrtić.

Mesto na kome je predviđeno postavljanje predajnika najniža je tačka u okolini. Da bi nadomestili visinsku razliku, visina metalnog stuba iznosi više desetina metara, a postavljen je na imanju jednog od lokalnih političkih lidera, koji na tom mestu, u centru sela ima farmu svinja.
Ako je lokacija morala da bude Šilovo, bilo je povoljnijih pozicija, npr. crkveno imanje koje se nalazi na brdu iznad sela. Međutim, visinska razlika izgleda nije problem.

Tokom izgradnje metalne konstrukcije, zbog propusta radnika izbegnuta je prava tragedija. Sajla sa dizalice pala je u susjedno dvorište, u blizini djece koja su se u tom trenutku igrala.
Meštani Šilova čije se kuće nalaze u blizini predajnika imaju opravdani razlog za strah od zračenja i mogućih opasnosti od vremenskih neprilika.

Ko je, kako i zašto odabrao centar sela za postavljanje predajnika pitanje je za nadležne u Kosovskoj Mitrovici koji rukovode poslom instalacije infrastrukture za novu mobilnu mrežu na Kosovu i Metohiji.


U Ranilugu kod Kosovske Kamenice takođe je instaliran predajnik MTS-a u neposrednoj blizini dve škole i niko nikada nije pokrenuo pitanje negativnog uticaja na ljude.

 

IZVOR: Kosovo-Metohija.com / SrbijaDanas.net

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)