Home / Vijesti / BiH / U BiH uhapšen državljanin Hrvatske. Nagovarao je migrante da probiju granicu

U BiH uhapšen državljanin Hrvatske. Nagovarao je migrante da probiju granicu

U SINOĆNJEM Otvorenom tema emisije bio je migrantski val te posebno nedavni događaji na granici s BiH.

Direktor Granične policije BiH, Zoran Galić, rekao je kako su analizirali sigurnosno stanje.

“Analizirajući sigurnosno stanje možemo reći da je zadovoljavajuće i pod kontrolom”, rekao je Galić.

Rekao je i kako postoji mogućnost da se migranti ponovno organiziraju i pokušavaju prijeći državnu granicu, te naglasio da je granična policija BiH sinoć stanje na Maljevcu stavila pod kontrolu i migrante udaljila na zaobilazni put koji ide prema Velikoj Kladuši, javlja HRT.

Uhićen jedan hrvatski državljanin

Galić je dodao i kako je granična policija BiH jednu osobu, koja je inače hrvatski državljanin porijeklom iz Irana. Rekao je kako je ta osoba inicirala nasilne pokušaje prelaska granice.

“Ta osoba je hodala po Velikoj Kladuši i Bihaću i dovodila migrante u ovu situaciju. Bila je inicijator ovakvih nasilnih pokušaja prelaska držane granice. Toj osobi određen je jednomjesečni pritvor”, rekao je i dodao da se ta osoba dovodila u vezu s krijumčarenjem ljudi.

Proširene lažne informacije?

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno, rekao je da su upoznati s tim slučajem i tom osobom koja, kako je rekao, u Hrvatskoj ima podeblji dosje i više puta je privođena i prijavljivana za krijumčarenje ljudi.

“Ovo što se događa na GP Maljevac nije slučajno. Indikativno je da se usklađena akcija po izbjegličkim centrima dogodila u BiH i Srbiji. Prije četiri dana dobili smo informaciju da se šire lažne vijesti da će Hrvatska otvoriti granice i da se priprema određeni broj migranata da bi došli na granicu i probijali granične prijelaze”, rekao je i naglasio da je hrvatska policija spremna zaštititi državnu granicu u svakom pogledu, javlja HRT./index.hr/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)