Home / Nauka i Tehnologija / Nauka-Ženski mozak puno je aktivniji od muškog!

Nauka-Ženski mozak puno je aktivniji od muškog!

Naučnici su došli do otkrića da je mozak žena puno aktivniji od mozga muškaraca.

alt

Žene su aktivnije od muškaraca, složit će se sve žene, a tvrdnju će izreći utemeljenu na činjenicama iz svog svakodnevnog života. Briga o djeci, poslovi u kući, posao, samo su dio njihove svakodnevne rutine. Na sve misle, o svemu razmišljaju, a mozak im radi i dok spavaju.

Da to nije samo puko mišljenje svih žena ovog svijeta, pokazuju i pravi, dokazani naučni podaci. Naime, naunici su došli do otkrića kako je mozak žena puno aktivniji od onog muškaraca.

Naime, dosad najveća studija koja uključuje slike mozga i područja aktivnosti, objavljena je u Journal of Alzheimer's Disease, autora Amen Clinics. Studija je obuhvatila 46.034 prikaza dobivenih kompjutoriziranom tomografijom emisijom pojedinačnog fotona (SPECT).

SPECT prati aktivnost mozga registriranjem perfuzije krvi u određenim područjima dok subjekti obavljaju različite zadatke ili miruju. U studiji je sudjelovalo 119 zdravih ispitanika i 26.683 pacijenata koji boluju od niza različitih mentalnih poremećaja poput bipolarnog, shizofrenije, ADHD-a i sl. Predmet analize bilo je 128 regija mozga tokom obavljanja određenih zadataka za koje je potrebna koncentracija.

“Ovo je jako važna studija koja bi nam trebala pomoći da razumijemo razlike u funkcioniranju mozga žena i muškaraca. Kvantitativne razlike koje smo detektirali važne su i za razumijevanje rizika od razvoja bolesti poput Alzheimera. Upotreba SPECT-a ključna je u razvoju preciznih liječenja bolesti mozga u budućnosti”, rekao je Daniel G. Amen, osnivač Amena i glavni autor studije.

Mozak žena tako je aktivniji i to u više regija. Medijalni prefrontalni korteks, područje je mozga koje između ostalog sudjeluje i u donošenju odluka, fokusiranju i kontroli, i uz dijelove mozga koji utječu na emocije, aktivnije je kod žena nego kod muškaraca. Može to objasniti i veću mogućnost empatije, suradnje, kontrole i intuicije.

No upravo ti podaci pokazuju i kako će se kod žena, u većem broju slučajeva od muškaraca, razviti Alzheimerova bolest, depresija, za koju se vjeruje da prethodi Alzheimeru, ali i razni poremećaji anksioznih stanja. Povećani protok krvi kod žena u limbičkim područjima može biti odgovoran i za njihovu osjetljivost na bolesti poput anksioznosti, depresije, nesanice i poremećaja u prehrani.

Muškarci su bolje rezultate postizali u regijama povezanima sa vizualnim odlučivanjem i koordinacijom. Iako imaju manji rizik od razvoja Alzheimera, više će obolijevati od ADHD-a, a i za 1400 posto više muškaraca bit će zatvoreno u neku vrstu institucije.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)