Home / Vijesti / Regija / Google stavio Srbiju na crnu listu

Google stavio Srbiju na crnu listu

Kompanija Gugl (Google) stavila je Srbiju na crnu listu zemalja i ukinula je saradnju i pristup njihovom ekosistemu G Suite, prenio je Vice.

To znači da su biznis korisnici Gugl usluga ostali bez alatki zahvaljujući kojima su neometano poslovali i radili, rame uz rame sa svjetskim biznisima.

Gugl se još nije zvanično oglasio o razlozima zbog kojih je donio takvu odluku, a očekuje se da će kompanija uskoro objaviti i zvanično saopštenje o razlozima zbog kojih više ne sarađuje sa Srbijom.

Međutim, osnovna pretpostavka u srpskoj IT zajednici je da se Gugl pridržava preporuka međuvladine organizacije FATF, koja je Srbiju smjestila među 11 zemalja u svijetu sa visokim rizikom, navodi Vice.

Ta organizacija se bori protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija, a među visokorizičnim zemljama su, osim Srbije, još Sjeverna Koreja, Etiopija, Sirija, Irak, Iran, Šri Lanka, Trinidad i Tobago, Tunis, Jemen i Vanuatu.

G Suite, koji je ranije nosio naziv Google Apps for Work i Google Apps for Your Domain, je sistem klaud kompjutinga, alatki za produktivnost i kolaboraciju, softvera i proizvoda koje razvija Gugl.

Njegova namjena je da poslovnim ljudima pruži sve alate koji olakšavaju poslovanje u digitalnom vremenu.

Iako još nema zvaničnog saopštenja, pristup Suite sistemu za nove korisnike iz Srbije je već onemogućen.

Stavljanje Srbije na crnu listu imaće posljedice i na aktuelne biznis korisnike Gugl usluga, koji mogu da pristupe svojim nalozima i da ih koriste, ali je njihov status “zamrznut”, odnosno neće moći da koriste nove opcije kada ih Gugl uvede, niti da unaprjeđuju Suite u nove verzije koje će se pojavljivati.

Slobodan Marković, IT stručnjak, za VICE kaže da je moguće da je uzrok problema FATF, ali da je u ovom trenutku premalo informacija za bilo kakav pouzdan zaključak.

“Još ne znamo koje tačno usluge su ukinute i za koje korisnike, a ne znamo u kom obimu i dokle ćemo biti na crnoj listi”, rekao je Marković.

BHRT/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)