Home / Ličnosti / PUTIN IZDAO HITNU NAREDBU: Odmah započnite Južni tok (KORIDOR)! Srbija će biti centralno čvorište!

PUTIN IZDAO HITNU NAREDBU: Odmah započnite Južni tok (KORIDOR)! Srbija će biti centralno čvorište!

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izdao je naredbu da se odmah započne izgradnja gasovoda Južni tok.

Kako saznajemo, pokrenuta je hitna organizacija sprovođenja ove naredbe, a Srbija je određena za centralno čvoriste ovog gasovoda, što nam daje stratešku poziciju.

Izvjesno je da će krak ovog gasnog koridora proći kroz Srbiju, a novi gasovod Južni tok treba da bude nastavljen na gasovod Turski tok, koji je još uvek u izgradnji.

Podsetimo, izgradnja gasovoda Južni tok je prekinuta sredinom 2014. zbog neslaganja Rusije i Evropske komisije oko uslova njegove izgradnje, i to u Bugarskoj, gde je u oktobru 2013. napravljen prvi var. Bugarska je u aprilu 2014. razmontirala ovaj prvi spoj cevi, a na ovu odluku je, pored nezadovoljstva Brisela, u velikoj mjeri uticao i pritisak SAD.

Velika potražnja za gasom iz Rusije uticala je ipak da se projekat Južni tok donekle zamjeni projektom Turski tok. Gasprom je 7. maja 2017 počeo izgradnju pomorskog dela novog gasovoda, čiji projekat predviđa izgradnju dvije linije kapaciteta 15,75 milijardi kubnih metara. Prva linija namjenjena je turskim potrošačima i bilo je planirano je da se pusti u rad u martu 2018. godine, dok bi se preko druge linije gasom snabdjevale zemalje južne i jugoistočne Evrope.

Južni tok najavljivan kao posao vijeka za Srbiju

Ugovor o izgradnji Južnog toka bio je je dio velikog Energetskog sporazuma o faznoj saradnji između Srbije i Rusije, i o njemu su predstavnici vlasti govorili kao o poslu vijeka koji Srbiji treba da donese više od dvije hiljade novih radnih mjesta, posao za desetine građevinskih firmi, ekonomski bum i ulazak Srbije u unosne poslove s transportom prirodnog gasa. Dionica kroz Srbiju trebalo je da bude dugačka oko 400 kilometara. Prema zvaničnim najavama, trebalo je da košta ukupno oko 1,7 milijardi evra, od kojih je Srbija trebalo da uloži oko 830. Predstavnici vlasti najavljivali su ranije da će godišnji prihod od tranzitnih taksi kada se izgradi Južni tok biti čak od 200 do 500 miliona eura za Srbiju.

(BalkansPress / Kurir.rs/Poslovnidnevnik.ba)

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)