Home / Vijesti / BiH / EKSKLUZIVNO Donosimo: Što za bh. građane znači novi njemački zakon o useljenicima

EKSKLUZIVNO Donosimo: Što za bh. građane znači novi njemački zakon o useljenicima

U dva dana na društvenim mrežama su počele kolati razne priče, a među ljudima u regiji su počele brujiti razne netočne i polutočne glasine. Glasine su dolazile dotle da su neki pojedinci shvatili da se vize ukidaju, a doslovno i mala djeca u BiH, Srbiji, Makedoniji znaju da je novi zakon navodno jučer stupio na snagu. Svi bh. portali su također objavili vijest o promjeni zakona. Neki pišu da nema vise odlazaka Njemačku, dok drugi pozivaju narod da pakiraju kofere i da rezerviraju karte za autobus.

Prije dvije noći na sastanku vladajuće koalicije postignut je dogovor o novom Zakonu za useljenike i izbjeglice. Jučer oko podne na konferenciji za medije su objavljene prve informacije. Znači, zakon nije još usvojen i nije stupio na snagu. Radi se o prijedlogu kojeg mora potvrditi njemački parlament (Bundestag), koji bi vrlo izgledno mogao i biti potvrđen u narednom periodu, nakon dodatnih usuglašavanja i dorada.

Zasad se ne ukidaju radne vize.  Ukida se deficitarna lista, ukida se Suglasnost (Zustimmung) od Agencije za rad (Atrbeitsagentur) i to samo za strukovne poslove. Ukida se također zakon da njemački državljani i građani EU imaju prednost kod zapošljavanja.

Konkretizirano je da niže stručni kadar ima iste mogućnosti kao visokoobrazovani ljudi u dobivanju radne dozvole. To u praksi znači, da potencijalni useljenici moraju zatražiti vizu u matičnoj zemlji preko njemačke ambasade u svrhu „TRAZENJA POSLA U NJEMAČKOJ“. Još uvijek nije konkretizirano koji stupanj obrazovanja mora biti, je li srednja stručna sprema (SSS), ili je dovoljno i kao prekvalificirani s pismenim dokazom – svjedodžbom ili certifikatom. Predprovjeru kvalifikacija će vršiti veleposlanstvo Njemačke, a bit će potrebno dostaviti pismeni dokaz o znanju njemačkog jezika u vidu prihvaćenih certifikata ili neki druga pismena svjedodžba, pri čemu još uvijek nije konkretiziran stupanj znanja jezika. Horst Seehofer, predsjednik CSU-a, je napomenuo da nitko neće tražiti perfektno znanje njemačkog jezika i da njegov prijedlog je, da se prihvaća razina A2-B1, što je trenutna razina koja se traži za integraciju.  Daljnja provjera kvalifikacije ce se vršiti u Njemačkoj pri traženju posla. Još nije utvrđeno je li strukovni kadar nakon dobivanja vize smije prihvatiti manje kvalificirani posao dok ne dobije odgovarajući posao u struci.

Useljenicima se ostavlja period od 6 mjeseci za traženje posla. Svaka osoba koja dobije vizu mora predočiti financijsko stanje da može sama brinuti za sebe u tih 6 mjeseci, bez ičije pomoći. Traženi minimalni iznos će iznositi oko 720€ mjesečno, s tim da postoji i mogućnost garantnog pisma, tj. garancija obitelji, rodbine, prijatelja i drugih osoba da ce vas u tom roku, a najduže 6 mjeseci, uzdržavati dok ne nađete posao.

Znaci, u suštini se ne mijenja mnogo. Nekvalificirane osobe moraju čekati u redu, njemačko veleposlanstvo će tražiti za njih predsuglasnost (Vorabzustimmung), a i dalje će im biti potreban  ugovor o radu, s tim da postoji velika mogućnost da im odbiju zahtjev. Dalje, za strukovne radnike koji traže vizu na osnovu radnog ugovora neće više biti potrebna predsuglasnost, koju je inače dosad  tražilo veleposlanstvo.

Mijenja se samo zahtjev za vizu za traženje posla izravno u Njemačkoj. Taj način traženja vize je do sada vrijedio samo za visoke stručne spreme (VSS),  a sa ovim zakonom se proširuje i na SSS, znači strukovni kadar. Postoji vjerojatnost, da se smanje redovi čekanja za dobivanje termina u njemačkim veleposlanstvima u balkanskim zemljama. Iako je to još na dugom štapu, jer će sve osobe nakon stupanja zakona na snagu moći rezervirati termine, iako nemaju kvalifikacije ili tražene struke, što bi opet moglo stvoriti gužve u njemačkom veleposlanstvu.

Ovaj zakon najviše se mijenja u području tretiranja izbjeglica.  Tek nekolicina osoba iz bivše Jugoslavije ima status tražitelja azila u Njemačkoj i imaju privremeni boravak (Duldung), te svakog momenta mogu biti poslani doma. Ako te osobe mogu dokazati da su u radnom odnosu, da imaju dovoljno sredstava za život za sebe i obitelj, onda će im se privremena dozvola boravka (Duldung) ukinuti i dobit će regularnu dozvolu boravka i radnu dozvolu.

Sa ovim prijedlogom zakona građani država Balkana nisu mnogo dobili, a postoje indicije da će  izgubiti na statusu. S ovim zakonom se otvara tržište svim NON EU zemljama . Tu privilegiju su do sada imale samo zemlje Balkana, iz drugih zemalja je mogao doći samo VSS kadar.

Kada ce zakon stupiti na snagu nije jos konkretizirano. Sljedeći korak je provesti detalje zakona, pa će zakon na raspravu pred Bundestag. Nakon eventualnog prihvaćanja u paralamentu , predsjednik Republike ga mora potpisati. Još se očekuje dorada Zakona u pogledu organizacije i konkretizacije djelovanja u veleposlanstvima, konkretizacija razine znanja jezika, potrebne kvalifikacije, je li obvezna diploma ili se samo traži dovoljno dobro iskustvo.

Zakon neće sigurno stupiti na snagu prije 1.1.2019, velika vjerojatnost je da bude u drugom polugodištu 2019. godine./Dnevnik.ba/

 

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)