Home / Kompanije i Tenderi / JEDAN OD NAJVEĆIH PRIVATNIH POSLOVA: Britanski investicioni fond kupio Telemach, N1, Sport klub

JEDAN OD NAJVEĆIH PRIVATNIH POSLOVA: Britanski investicioni fond kupio Telemach, N1, Sport klub

Fond KKR finansijski podržava United Grupu od 2014. godine, a ovaj ugovor bi mogao da predstavlja jednu od najvećih prodaja privatnog vlasništva u regionu Balkana

Britanski investicioni fond BC Partners je saopćio da je potpisao konačni sporazum o kupovini većinskog udjela u United Grupi od američkog KKR-a.

KKR će zadržati manjinski dio dionica. United Grupa je vodeći medijski i komunikacijski provajder u jugoistočnoj Evropi. U BiH su vlasnici najvećeg kablovskog operatera Telemacha, regionalne televizije N1, Sport kluba, Pink BH itd.

Finansijski uslovi transakcije nisu objavljeni, a ugovor je predmet relevantnih regulatornih odobrenja.

No, američki Wall Street Journal javio je da vrijednost United Grupe ovim ugovorom iznosi 2,6 milijardi eura (više od 5 milijardi maraka), uključujući dug.

– Prema izvorima bliskim ovim dešavanjima, ugovorom je United Grupa vrednovana u iznosu od 2,6 milijardi eura, uključujući dugove – objavio je WSJ.

Britanska agencija Reuters navodi da ovaj dogovor čini jednim najvećih privatnih poslova preuzimanja na Balkanu.

Fond KKR finansijski podržava United Grupu od 2014. godine, a ovaj ugovor bi mogao da predstavlja jednu od najvećih prodaja privatnog vlasništva u regionu Balkana, dodaje britanska agencija.

United Grupa, sa sjedištem u Holandiji, je aktivna u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori, gdje pruža usluge od kablovske televizije do fiksnih i mobilnih telekomunikacijskih usluga, a u Srbiji je najveći kablovski operater posredstvom kompanije SBB.

 

(Oslobođenje/SB/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

RACIJA U NJEMAČKOJ -UHVAĆENI NEPRIJAVLJENI RADNICI IZ BIH I SRBIJE

Nakon opsežne akcije krajem ožujka, kada su pripadnici njemačke Carine otkrili 22 radnika iz BiH …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)