Home / Vijesti / BiH / Otac traži ćerku od koje su ga razdvojili u Hrvatskoj, policajci negiraju da su bili tamo

Otac traži ćerku od koje su ga razdvojili u Hrvatskoj, policajci negiraju da su bili tamo

Objava o navodnom razdvajanju sirijske djevojčice od oca na teritoriji Hrvatske, nakon što su ga policajci uhvatili i vratili nazad u Bosnu i Hercegovinu odjeknula je medijima.

Na Tviteru se pojavio video snimak samohranog oca koji moli za informacije o djevojčici, kao i mapa lokacije na kojoj se djevojčica nalazila kad su razdvojeni, ali, prema pisanju “Indexa”, iz policije kažu da su koordinate lažne.

“Nakon javne objave podataka i medijskih upita policijski službenici su pristupili provjeri iznijetih navoda, te u dosadašnjem postupanju utvrdili da su iznijete koordinate o mjestu na kojem se navodno događaj dogodio lažne, odnosno ne potvrđuju navod o tome da je do postupanja došlo u selu Smoljanac”, kažu iz PU ličko-senjske, te tvrde da navedene koordinate “označavaju područje grada Gospića udaljenog oko 70 kilometara od sela”.

Prema očevim izjavama, prije otprilike 12 dana zajedno s još jednom porodicom izbjeglica iz Iraka su ušli u Hrvatsku. Nakon dvodnevnog hodanja bili su gladni i iznemogli. Alsa je čekala s drugom porodicom, a njen otac je ušao u prodavnicu da kupi hranu i vodu. Policajci su ga zaustavili, strpali ga u automobil i odvezli natrag u Bosnu i Hercegovinu, ignorišući njegove molbe da se vrate i pronađu Alsu. Pritom su mu, tvrdi, kao i mnogima prije njega uzeli novac i razbili mobilni telefon. Uništeni mobilni bio je i jedini način da ponovno stupi u kontakt s porodicom s kojom bi i dalje mogla da bude njegova ćerka, piše “Index”.

“Netačni su navodi o postupanju u navedenoj prodavnici budući da policijski službenici nikada na navedenoj lokaciji nisu postupali, a što potvrđuju i zaposleni u prodavnici. U navedenoj prodavnici prema izjavama radnika nisu viđene osobe koje se spominju u javno iznijetim objavama”, kažu iz PU ličko-senjske.

Tvrde i kako nemaju “službenu prijavu nestanka djeteta niti tačne identifikacijske podatke” te da to “u ovom trenutku otežava kvalitetno traganje”. Iz policije kažu da se otac nije službeno obratio hrvatskoj policiji te da ih nije obavjestila niti policija u BiH, premda aktivisti tvrde kako je slučaj prijavljen u BiH.

Pozivaju oca da na graničnom prelazu prijavi nestanak djeteta

“Međutim, svejedno smo internim saopštenjima sistema MUP-a navedene informacije o navodnom nestanku djeteta s podacima koji su nam trenutno dostupni, proslijedili svim relevantnim jedinicama kako bi bili na oprezu”, kažu iz MUP-a te dodaju da “svaka osoba koja raspolaže sa službenim podacima o djetetu je slobodna da pristupi u najbližu policijsku stanicu i prijaviti nestanak djeteta, a otac je slobodan da pristupi na njemu najbliži granični prelaz i da to učini”.

Otac u lošem psihičkom stanju

Kako je otac djevojčice kazao aktivistima iz “Are You Syrious”, Alsina majka je preminula, a njih dvoje pobjegli su od rata u nadi da će na evropskom tlu pronaći sigurnost. Dodaju da fotografije djevojčice objavljuju na izričitu molbu njenog oca, koji očajnički pokušava saznati bilo kakvu informaciju o tome kako je i gdje je njegova kći.

– Otac je u jako lošem psihičkom stanju i osim što želimo da nađemo djevojčicu, brinemo se i za njega – kazala je Alma Pezerović, koordinatorica organizacije “Save the Children” koja radi s izbjeglicama na terenima u Bosni i Hercegovini, piše “Index”./nezavisnenovine/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)