Home / Nauka i Tehnologija / Prošlo je pola stoljeća od jedne od najvećih arheoloških operacija u povijesti

Prošlo je pola stoljeća od jedne od najvećih arheoloških operacija u povijesti

BILA je to jedna najvećih arheoloških operacija spašavanja u povijesti. Golemi, drevni egipatski hramovi rastavljeni su i ponovo podignuti na višem tlu kako ih ne bi poplavio Nil.

UNESCO-ov projekt premještanja hramova Abu Simbela i njegovih 20 divovskih kipova službeno je završen 22. rujna 1968., nakon osam godina duge međunarodne operacije u koju su bile uključene na stotine radnika.

Dva hrama Abu Simbela, nazvana tako prema selu u kojem su se nalazila, isklesana su u stijeni iznad Nila u doba Ramzesa II., vladara Egipta od 1298. do 1235. prije Krista.

Veći hram imao je na ulazu četiri kolosalne statue Ramzesa II. u sjedećem položaju. Iza kipova su bile prostorije i galerije koje su se protezale do 63 metra u dubinu stijene.

Dragulji drevne Nubije

Oba hrama su među draguljima drevne Nubije, područja koja se protezalo niz Nil od Asuana u južnom Egiptu do današnjeg Sudana.

Egipatski predsjednik Gamal Abdel Naser pokrenuo je 1950-ih projekt gradnje Asuanske brane kako bi zauzdao moćni Nil, smanjio poplave u području, povećao obradive površine i proizvodio struju.

Zbog stvaranja golemog umjetnog jezera iza brane bilo je potrebno raseliti desetke tisuća Nubijaca iz njihovih sela, a hramovi Abu Simbela trebali su završiti pod vodom.

Godine 1960. UNESCO je pozvao na spašavanje hramova. Stiglo je nekoliko ponuda, uglavnom preskupih, pa je prihvaćen švedsko-egipatski projekt.

Radovi su krenuli 1. travnja 1964. godine. Prvo je sagrađena privremena brana kako bi se zaštitila lokacija radova, a zatim su hramovi izrezani u 1.035 kamenih blokova, svaki težak između 20 i 30 tona.

Četiri kipa Ramzesa II. u sjedećem položaju i još šest u uspravnom također su izrezani na komade.

Rad na nesnosnim vrućinama

Moćne dizalice i vitla podizala su goleme terete na vrh stijene, 64 metra iznad originalne lokacije. Hramovi i kipovi zatim su ponovo sastavljeni točno kako su izvorno izgledali.

Nekoliko umjetnih brežuljaka sagrađeno je oko hramova kao zaštitna prepreka Nilu.

Oko 800 radnika i stotinu tehničara godinama je radilo u pustinji, na nesnosnim vrućinama, kako bi završili projekt koji je tada koštao 36 milijuna dolara.

50 zemalja

Povijest ne pamti toliku međunarodnu suradnju u akciji na području kulture, rekao je na svečanosti završetka radova, 22. rujna 1968., direktor UNESCO-a Rene Maheu.

“Pedeset zemalja udružilo je snage da spasi umjetničko i povijesno blago Abu Simbela”, rekao je.

Originalna lokacija hramova danas je u dubinama umjetnog Naserova jezera.

Nekoliko godina kasnije pokrenuta je slična operacija premještanja drevnih hramova s otoka File, uzvodno od Asuana, na nešto viši obližnji otok Agilkia.

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)