Home / Vijesti / BiH / Predstavnički dom usvojio izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH

Predstavnički dom usvojio izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH

Predstavnički dom Parlamenta BiH danas je po hitnom postupku usvojio izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH, koje je ranije jednoglasno usvojio Dom naroda, pišu Vijesti.ba.

Za izmjene ZKP-a glasalo je 34 poslanika, koliko ih je i prisustvovalo sjednici.

Današnjoj sjednici nisu prisustvovali poslanici SNSD-a, iako su delegati Kluba Srba u Domu naroda koji dolaze iz ove stranke podržali izmjene ovog zakonskog rješenja.

Usvajanjem izmjena u Predstavničkom domu ispoštovana je odluka Ustavnog suda koji je neustavnim proglasio određene odredbe tog zakonskog rješenja u junu 2017. godine, a izmjenama Zakona čuva se i integritet pravosudnog sistema u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Veći broj izmjena odnosi se na tehnička pitanja, ali ono što je suštinski mijenjano je pitanje okončanja istrage i obustave postupka, te je precizirano da niti istraga niti postupak ne mogu trajati do beskonačnosti nego su određeni rokovi u kojima se trebaju poduzeti određene radnje.

Ukoliko se u tim rokovima podigne optužnica, a ne postoje drugi razlozi ili prepreke za to istraga se može obustaviti, ali obustavljanje istrage ne znači okončanje istrage nego ukoliko se pojave novi dokazi istraga se može obnoviti.

Riješeno je i pitanje imuniteta koji se više ne može davati za krivična djela za koje je zapriječena kazna zatvora duža od 10 godina, dok je precizirano i da će se za predmete koji su u toku primjenjivati dosadašnji zakon.

(Vijesti.ba/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)