Home / EU / HRVATSKA:Inspektori harače po kafićima: Poreze naplaćuju uzimajući novac iz blagajne

HRVATSKA:Inspektori harače po kafićima: Poreze naplaćuju uzimajući novac iz blagajne

POREZNA uprava, od koje su hrvatski građani do sada doživjeli svašta, na primjer da ratnim brodovima njihovi inspektori obilaze otoke u potrazi za neispravnim računima za sladoled, sada je prebacila u višu brzinu – počeli su obilaziti kafiće i plijeniti novac direktno iz blagani, ako smatraju da imate porezni dug.

Ovakvih slučajeva  – s kakvima se do sada nisu susretali ni računovođe s višedesetljetnim stažom – ima sve više, a u našem slučaju radi se o obrtniku, vlasniku kafića, koji je preplatio porez za prošlu godinu, pa je prestao plaćati PDV i u poreznoj prijavi zatražio da se njegova preplata i dug “prebiju”. Porezna taj zahtjev nije na vrijeme obradila, pa su mu u osam navečer upali u kafić i htjeli zaplijeniti novac iz blagajne. Identitet osoba uključenih u ovu priču nećemo otkriti, jer kako čujemo, hrvatski poreznici znaju biti prilično osvetoljubivi.

Haračenje po kafićima postaje uobičajena praksa

Zapljenu novca spriječila je njegova knjigovotkinja, koja je poreznike uspjela uvjeriti da se radi o pogrešci te su na kraju ipak odustali od pljenidbe.

“To im je sada počela biti praksa. Ranije nisam imala takvih slučajeva, ni saznanja da se to radi.  Znači moja stranka je obveznik poreza na dohodak – obrtnik. Obrtnik plaća predujmove poreza na dohodak u odnosu na prošlu godinu, pa je moj klijent u prošloj godini uplatio oko 24 tisuće kuna poreza na dohodak viška. Poreznu prijavu za njih se predaje do 28. 2., a ja sam je predala početkom veljače da se što prije obradi i da što prije dobije povrat. S tom prijavom je predan i zahtjev za preknjiženje da se uplaćeni višak preknjiži na PDV. Sukladno tome sam rekla stranki da ne plaća PDV jer da će ići preknjiženje. Do kolovoza je on imao za platiti PDV-a oko 17 tisuća. Znači u preplati je poreza na dohodak oko 24 tisuće, a oko 17 tisuća je skupio duga po PDV-u”, pojašnjava računovotkinja.

U osam navečer upali u kafić da uzmu novac iz blagajne

Nakon toga, jedne večeri prošlog mjeseca, dva poreznika upadaju u kafić s rješenjem o ovrsi napisanoj tog dana i žele zaplijeniti novac iz blagajne. Šokirani čovjek zove svoju računovotkinju, te je ona poreznicima telefonom objasnila da su u krivu, da porezna prijava nije obrađena te da nije provedeno preknjiženje i da čovjek zapravo ništa nije dužan.

“Međutim, oni preknjiženje nisu proveli nego mu u kolovozu jedan dan u večernjim satima, oko 20 sati, dolaze u kafić kako bi plijenili novac. Došli su s rješenjem o ovrsi koje je izdano tog dana kada su došli. Gospodin koji je izdao to rješenje, on je i došao na pljenidbu, još mi se i požalio da mora prekovremeno raditi. Tog dana je izdano rješenje i navečer oni dolaze u lokal da mu plijene pokretnine – naravno prvo novac. Klijent me nazvao kada su došli, bio je u šoku i onda sam se ja preko telefona s inspektorom prepirala, shvatio je da imam dovoljno iskustva, da znam što pričam pa je odustao od toga, napravio je zapisnik da odustaje od pljenidbe i rekao da će ujutro s referenticom vidjeti o čemu se radi, zašto to nije preknjiženo. Da nisam spriječila, doslovno bi mu uzeli novac iz kase i dolazili svaki dan uzimati novac iz kase, dok se ne namiri taj iznos kojeg su oni proglasili dugom”, priča nam računovotkinja.

“Zamislite kako to izgleda. Imate kafić pun gostiju, dolaze dva poreznika i uzimaju novac iz kase. Katastrofa.”

Računovotkinja s kojom smo razgovarali kaže da problem čak i nije u samim referentima, već u organizaciji Porezne – nisu imali spremljenu aplikaciju za obradu prijava.

“Ja sam urgirala još u svibnju da se ta porezna prijava što prije provede. Mislim da im je aplikacija proradila krajem svibnja ili početkom lipnja. Porezna uprava se ne udostoji spremiti aplikaciju da bi referenti mogli odraditi neke žurne prijave, ali su, naravno, spremni po žurnom postupku doći i uzeti novac iz kase. Zamislite kako to izgleda. Imate kafić pun gostiju, dolaze dva poreznika i uzimaju novac iz kase. Katastrofa. Ja imam jako puno staža, ali da je bio netko drugi, neiskusan, na telefonu s njima, oni bi doslovno dolazili čovjeku svaki dan i uzimali novac dok ne naplate taj, kao, dug. Nakon toga je i klijent urgirao kod referentice iz Porezne, i ja sam urgirala, i provedena je ta porezna prijava u roku dva-tri dana, te je konačno napravljeno preknjiženje”, kaže računovotkinja.

Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)