Home / Ličnosti / ANGELA MERKEL ZAKOPALA SRBIJU: Priznajte Kosovo, granice ostaju! Stručna javnost NIJE IZNENAĐENA STAVOM BERLINA!

ANGELA MERKEL ZAKOPALA SRBIJU: Priznajte Kosovo, granice ostaju! Stručna javnost NIJE IZNENAĐENA STAVOM BERLINA!

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavom da nema promena granica na Balkanu potkopala je Srbiju i na minimum svela mogućnost razgraničenja sa Albancima na Kosovu, smatraju stručnjaci.

Informerovi sagovornici, vrsne diplomate i spoljnopolitički analitičari, ističu da ovo nedvosmisleno dokazuje da EU želi da oslabi Srbiju i natera je da prizna lažnu državu Kosovo. Prema njihovom mišljenju, Beograd mora da nastavi svoju političku i diplomatsku borbu za južnu pokrajinu, ali je prostor za manevar sada znatno sužen. Ovo, smatraju naši sagovornici, predstavlja i dodatni pritisak na preostalih pet članica EU koje nisu priznale Kosovo da to učine!

Hoće poslušnost

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović ističe da je za Nemačku značajno da Srbija bude teritorijalno i etnički sužena.

– Nemci nikada nisu favorizovali jačanje Srbije i njeno širenje na lokalne prostore. Podržaće nas pri ulasku u EU, ali bez Kosova. Smanjena i oslabljena bombardovanjem, sankcijama i stalnim pritiscima, od Srbije se očekuje da postane mali i potpuno neškodljiv član Evropske unije. Jednostavno, oni hoće da budemo poslušni, da prihvatimo poraz i priznamo Kosovo – podvlači Jovanović.

Slično misli i Živadin Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova, koji kaže da je nemačka politika gotovo uvek na strani srpskih neprijatelja.

– Merkelova nastavlja sa slabljenjem Srbije i pomaganjem njenih protivnika. Nemci su imali ključnu ulogu u razbijanju SFRJ i SRJ, a sada im je Srbija na nišanu. Treba braniti Srbiju, a ne samo Kosovo. Sledeće godine su izbori u Evropskoj uniji, a u Briselu je ekipa koja odlazi u istoriju. Treba sačekati novu postavu u Briselu kako bismo pregovarali i došli do rešenja koje je u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. Moramo da se branimo, nismo tu samo da se prilagođavamo drugima – apeluje Jovanović.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da Nemačka želi da Beograd tretira Kosovo kao nezavisnu državu, ali bez formalnog priznanja.

– Nemačka misli da Srbija treba da potpiše pravno obavezujući sporazum. Ona je ključna država Evropske unije i ovaj stav pokazuje koliko je teška i delikatna pozicija Srbije i Vučića, posebno u svetlu činjenice da Vučić ne odustaje od evrointegracija. S obzirom na ovakav nemački stav, svaki dobitak nakon korekcija granica predstavlja optimalno rešenje u postojećim okolnostima – poručuje Stanković.

Ozbiljno upozorenje

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da je ovo odgovor na informacije o mogućem razgraničenju s Albancima.

– Politički motiv Nemačke je vidljiv jer su dosta uložili u “berlinski proces”, finansiranje privrednih komora i strategiju da se Srbija učlani u Evropsku uniju do 2025. godine. Upozorenje Nemačke da ideje podele Kosova ili razgraničenja s Albancima neće imati podršku treba shvatiti ozbiljno – zaključuje Janjić.

Dačić: Korekcija granica nema jer nemamo granicu s Kosovom

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže da je saglasan sa stavom Merkelove da nema promene granica na Balkanu jer Srbija nema granicu sa Kosovom.

– Mi granicu sa Kosovom nikada nismo imali! Razumem da neko ko nije priznao nezavisnost Kosova to kaže. Ali neko ko jeste priznao Kosovo, pa sada govori da nema promene granica, na to se ne treba osvrtati – podvlači Dačić.

(BalkansPress / informer.rs)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)