Home / Vijesti / BiH / EVROPSKA KOMISIJA ODLUČILA: U BiH stiže 6 miliona eura za zbrinjavanje migranata

EVROPSKA KOMISIJA ODLUČILA: U BiH stiže 6 miliona eura za zbrinjavanje migranata

Evropska komisija u petak je odobrila dodjelu šest milijuna eura pomoći Bosni i Hercegovini koje će iskoristiti za suočavanje s migrantskom krizom, potvrđeno je tokom dana iz Delegacije Evropske unije u Sarajevu.

Kako je pojašnjeno ova će donacija poslužiti za jačanje kapaciteta Bosne i Hercegovine za identifikaciju, registraciju i upućivanje državljana trećih zemalja koji prelaze granicu, osiguranje njihovog smještaja te osnažiti kapacitete za kontrolu i nadzor granica čime bi trebala doprinijeti i borbi protiv trgovine ljudima.

Evropska komisija je u junu već odobrila pomoć od milion i po eura kako bi se počeo rješavati problem smještaja i prehrane ilegalnih migranata.

Iz Delegacije EU podsjetili su kako je Unija od 2007. godine osigurala pomoć Bosni i Hercegovini u području migracija i upravljanju granicama u iznosu od 24,6 miliona eura a od januara 2016. godine BiH je postala sudionikom regionalnog programa podrške upravljanju migracijama u vrijednosti od 8 miliona eura.

Od početka godine u BiH je prema podacima policijskih agencija ušlo nešto više od deset hiljada ileganih migranata a procjene su kako je pet hiljada njih već naapustilo BiH.

BiH ima ograničene kapacitete za smještaj migranata a još nije postignu dogovor o konačnoj lokaciji za migrantski centar koji bi bio uspostavljen na području Unsko-sanskog kantona gdje je i najveća koncentracija migranata koji žele što prije nastaviti put ka Hrvatskoj i drugim državama EU-a.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)