Home / EU / Kako do smještaja u Njemačkoj
Poslovnidnevnik.ba

Kako do smještaja u Njemačkoj

Traženje stana

U mnogim novinama postoje oglasi za stanove. Oglasi za stan mogu se pronaći i na internetskim stranicama novina. Na internetu postoje i stranice s nekretninama. U traženju vam često može pomoći i služba za stambene poslove vašeg grada ili općine. U traženju vam u tom slučaju može pomoći posrednik nekretninama: Kada vam posrednik nekretninama pronađe stan, morate ga platiti. Posrednik kao proviziju obično dobiva iznos od 2 do 3 mjesečne najamnine.

Najamnina i kaucija

U oglasima uglavnom stoji kolika je najamnina za stan. Ali to je često samo osnovna najamnina. Dodatno još morate platiti i prateće troškove. Plaćate na primjer, vodu, čišćenje stepenica i odvoz smeća. Grijanje i struja mogu također biti dio pratećih troškova, ali to se razlikuje od stana do stana.

Osnovna najamnina i prateći troškovi zajedno se zovu najamnina s pratećim troškovima. Svom najmodavcu svaki mjesec prosljeđujete kompletnu najamninu s pratećim troškovima.

U stanovima se obično ne nalazi namještaj. Za stvari koje pripadaju najmodavcu i koje ostaju u stanu, na primjer frižider, morate platiti određen iznos novca. To se zove naknada za namještaj prethodnog stanara.

Najmodavci od svojih zakupaca često žele kauciju. Kaucija smije biti u iznosu od maksimalno 3 osnovne najamnine. Kaucija se pri iseljenju vraća zakupcu.

Na početku godine još se ne zna kolika će biti potrošnja vode, struje ili plina. Zbog toga se svaki mjesec uplaćuje akontacija. Novac vam se vraća na kraju godine ili morate još doplatiti.

Ugovor o najmu

U ugovoru o najmu navedeni su svi podaci o najamnini i kauciji. U ugovoru je navedeno da li stan morate renovirati kod iseljenja. Osim toga u ugovoru su navedeni i podaci o vašem otkaznom roku. Kada useljavate u stan, često morate potpisati protokol primopredaje. U protokolu primopredaje su na primjer navedene stvari koje se nalaze u stanu. Onda vi i najmodavac znate šta mora ostati u stanu kada ponovo budete selili. Ugovor o najmu i protokol primopredaje pažljivo pročitajte prije potpisivanja./smisao života/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)