Home / Vijesti / Svijet / KONAČAN KRAH ISIL-a: Sirijska vojska preuzela i posljednje uporište, Asad ima potpunu kontrolu na granici sa…

KONAČAN KRAH ISIL-a: Sirijska vojska preuzela i posljednje uporište, Asad ima potpunu kontrolu na granici sa…

Nakon ofenzive koja je trajala šest tjedana, sirijske Vladine snage zauzele su područje koje se graniči s okupiranom Golanskom visoravni, po prvi put u posljednjih sedam godina, prenosi AP.

Uspjeh sirijske vojske objavljen je putem državnih medija, a naoružani pobunjenici povezani sa skupinom Islamska država Irak i Levant (ISIL) prestali su pružati otpor, javlja američka agencija.

Pobunjenici su držali područje duž Golanske visoravni od 2011. godine, dok je nešto kasnije jedna skupina povezana s ISIL-om zauzela područje.

I Vladini mediji, i opozicijski Opservatorij za ljudska prava izvijestili su o uspješnoj akciji snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Damask sedam godina bez kontrole granice

Opservatorij je naveo da su pobunjenici predali kontrolu nad bazenom rijeke Yarmouk na jugozapadu Sirije, a mediji bliski sirijskim vlastima javili je da je vojska uspostavila kontrolu duž granice s Golanskom visoravni, teritorijem koji je Izrael okupirao u ratu protiv Sirije 1967. godine.

Vladine snage su izgubile kontrolu nad granicom 2011. godine, kada je počela pobuna protiv Assadove vladavine, nakon čega su pobunjenici povezani s ISIL-om preuzeli to poručje od opozicijskih snaga.

Assadove snage sada kontroliraju gotovo cijelu jugozapadnu Siriju nakon što su prošlog mjeseca osvojile provincije Daraa i Quneitra u borbama sa snagama opozicije i ISIL-om, prenose Agencije.

SB/PD.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)