Home / Kapital / Izvještaji / DANAK DRASTIČNOM PADU POPULARNOSTI: Facebook i Netflix se opasno strmoglavili, Wall Street u panici…

DANAK DRASTIČNOM PADU POPULARNOSTI: Facebook i Netflix se opasno strmoglavili, Wall Street u panici…

Jučer je na Wall Streetu S&P 500 indeks pao, treći dan zaredom, zbog pritiska na tehnološke dionice nakon što je prošloga tjedna nekoliko kompanija razočaralo ulagače slabijim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 144 boda ili 0,57 posto, na 25.306 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,58 posto, na 2802 boda, a Nasdaq indeks 1,39 posto, na 7630 bodova.

Među najvećim gubitnicima Facebook i Netflix

Kao i na kraju prošloga tjedna, jučer je najveći gubitnik bio tehnološki sektor s prosječnim padom cijena dionica za 1,8 posto, pri čemu su među najvećim gubitnicama bile dionice Facebooka, s padom cijene za 2,2 posto, i Netflixa, s padom od 5,7 posto.

Taj je sektor pod pritiskom od polovice prošloga tjedna, kada je Facebook upozorio da će mu u sljedećem razdoblju troškovi poslovanja rasti brže od prihoda, zbog čega je cijena dionice te društvene mreže pala gotovo 20 posto.

Kasnije su svojim kvartalnim poslovnim rezultatima ulagače razočarali i najveći svjetski proizvođač čipova Intel te društvena mreža Twitter.

Tehnološki je sektor godinama bio predvodnik rasta na tržištu, pa se ulagači plaše da zamah tog sektora slabi zbog čega se okreću drugim sektorima.

Zbog toga je Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica, tri dana zaredom pao više od 1 posto, što nije zabilježeno tri godine.

”Golemi su iznosi uloženi u tehnološki sektor, a sada se dio novca preusmjerava u druge sektore ili sasvim povlači s tržišta”, kaže Wayne Kaufman, analitičar u tvrtki Phoenix Financial Services.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa jučer ih je sedam završilo u minusu. Među najvećim je dobitnicima, pak, bio energetski sektor, što se zahvaljuje rastu cijena nafte.

Većina kompanija, pak, i dalje izvještava o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

Dosad je više od 270 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća, pri čemu je njih gotovo 83 posto ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle 22,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u početkom godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 posto, na 7700 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,48 posto, na 12.798 bodova, a pariški CAC 0,37 posto, na 5491 bod, prenose Agencije.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

Uznemirujuće :Izraelci zavezali ozlijeđenog Palestinca za džip naprijed i vozili ga kroz naselje

IDF je u međuvremenu potvrdio da se ova situacija doista i dogodila, objašavajući kako je …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)