Home / Vijesti / BiH / GDJE SU ZAVRŠILE MILIJARDE KM: U šta je utrošen novac od akciza za duhan?!

GDJE SU ZAVRŠILE MILIJARDE KM: U šta je utrošen novac od akciza za duhan?!

U zdravstvo, dijagnostiku, liječenje teških bolesti, zaštitu okoline i poboljšanje standarda nije uložena niti jedna KM

Gdje je završilo 6,4 milijarde maraka?

Zdravstveni sistem u našoj zemlji već godinama grca u milionskim dugovima, a vlast svo to vrijeme pokazuje svoju indiferentnost, bezidejnost i nesposobnost da ovaj sektor koliko toliko postavi na noge.

U evropskim državama, primjerice, novac koji se prikupi putem akciza na duhan i alkohol, zakonski pripada zdravstvu. Isto rješenje je i Hrvatskoj, ali ne i u BiH, iako je bilo više ovakvih inicijativa. Svaku od njih stopirali su političari kojima jednostavno nije do davanja novca za teško oboljele pacijente, za nabavku nedostajućeg materijala i opreme, izgradnju novih bolnica, ili obezbjeđivanje kvalitetne medicinske usluge.

A iznos koja se prikupi godišnje daleko je od zanemarljivog. Samo prošle godine od akciza na duvan prikupljeno je 840 miliona maraka, a od 2009. godine čak 6,4 milijardi maraka, pokazala je analiza makroekonomskog analitičara, Faruka Hadžića, koju je objavio na svojoj Facebook stranici pod imenom “Gdje su otišle pare od prikupljenih akciza na duhan”.

“Sigurno se pitate gdje su završila ova sredstva. Novac je završio u budžetima države, entiteta, kantona i općina“, navodi Hadžić.

Od spomenutog novca u „zdravstvo, dijagnostiku, liječenje teških bolesti, zaštitu okoline i poboljšanje standarda nije uložena niti jedna KM“, dodajući da su vlasti za 6,4 milijarde KM mogle napraviti čuda, a izdvojio je samo neka od njih.

“Šta smo mogli uraditi sa ovim novcima? Izgraditi 4 nova bloka 7 Termoelektrane u Tuzli iz vlastitih sredstava. Nabaviti 1.285 potpuno novih uređaja za magnetnu rezonancu (ukoliko jedan košta 500.000 KM). Izgraditi 128 potpuno novih bolnica u BiH (ukoliko jedna košta 50 miliona KM). Izgraditi 428 miliona KM autocesti (ukoliko 1 km košta 15 miliona KM)”.

Posljednja inicijativa da barem dio novca od akciza na duhan zakonski pripadne zdravstvu upućena je političkim predstavnicima prošle godine. Uputilo ju je Udruženja žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke i ostalih malignih oboljenja iz cijele BiH, a tražili su da se dio novca od akciza na duhan, usmjeri na liječenje raka. Od tada pa do danas dobili su medijsku podršku svih – političara, ministara, premijera, ali ne i dio novca od akciza.

“Naš prijedlog je da se izmjenama zakona o akcizama na duhana ta sredstva koriste za tretman onkoloških pacijenata. Prema našem prijedlogu, akcize od 60 miliona KM na godišnjem nivou predstavljaju samo 8,1 odsto od iznosa akciza koje se prikupe na duhan i duhanske prerađevine. Nažalost, nikada od nadležnih nismo dobili bilo kakav odgovor”, istakla je za Buku Spomenka Hadžić, predsjednica Udruženja “Renesansa”.

U prethodnom godinama bilo je više sličnih inicijativa, kao i pokušaja da se izmijeni Zakon o akcizama u smislu da se uvedu dodatne akcize na duvan i alkohol, koje bi bile direktno uplaćivane zdravstvenim fondovima u BiH. Međutim, one nikad nisu dobile saglasnost nadležnih.

Takođe u državnom parlamentu je bilo zahtjeva da se dobije na uvid gdje se troše sredstva od akciza koje građani uredno plaćaju kroz duhan, alkohol, gorivo, ali je javnost svaki put ostala uskraćena za odgovor.

Ruku na srce teško je bilo kome iz institucija reći gdje završi novac od akciza na duhan jer se troši nenamjenski. Naime, on zajedno sa svim ostalim prihodima, a to su PDV, ostale akcize, carina i putarina sa Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje ide prema Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Distrktu Brčko. Dalja raspodjela tog novca, odnosno šta se s njim finansira određuju  entitetska ministarstva finansija i nadležna služba Distrikta Brčko.

Tako Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik ministra u Sektoru za poreznu politiku i javne prihode Federalnog ministarstva finansija kaže da se nakon raspodjele novca sa Jedinstvenog računa isti, a samim tim i novac od akciza na duhan, preraspoređuje u budžete gdje se kreira njihova rashodovna svrha.

Sličan odgovor smo dobili i u Ministarstvu finansija RS.

Očigledno je da bosanskohercegovačkim političarima ovako nejasna slika najviše odgovara.

Ako akcize nemaju zakonom propisanu namjenu, onda se potpuno „zakonito“ višemilionska sredstva poreskih obveznika mogu trošiti za ispunjavanje raznoraznih fiskalnih potreba vlasti ili punjenje budžetskih rupa.

A zdravstvo, medicinske usluge, pacijenti i uopšte dobrobit onih koji ih plaćaju i ovaj put su daleko od njihovog fokusa interesovanja i djelovanja. I nažalost, to godinama prolazi.

 

(Buka/Poslovnidnevnik.ba)

 

Komentari

komentari

Check Also

RACIJA U NJEMAČKOJ -UHVAĆENI NEPRIJAVLJENI RADNICI IZ BIH I SRBIJE

Nakon opsežne akcije krajem ožujka, kada su pripadnici njemačke Carine otkrili 22 radnika iz BiH …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)