Home / Vijesti / BiH / Cazinski hotel Sedra u kojem će biti smješteni migranti će se uskoro renovirati postoje idejna rješenja..

Cazinski hotel Sedra u kojem će biti smješteni migranti će se uskoro renovirati postoje idejna rješenja..

 

 Hotel Sedra u Cazinu u kojem će, prema svemu sudeći, na određeni period biti smještene porodice migranata iz urbanog dijela Bihaća, uskoro će biti srušen, a na njegovom mjestu bit će sagrađen savremeni kompleks iz lanca brendiranih hotela.

Nakon što je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nedavno izjavio da će migrantski centar u Unsko-sanskom kantonu biti smješten u turističko-sportskom kompleksu Sedra u Cazinu, veoma brzo su demantovane takve najave i mogućnosti, uz zajedničko protivljenje lokalnih i kantonalnih vlasti.
migranti

Ipak, nakon posljednjeg sastanka premijera USK i načelnika krajiških općina poručeno je kako će migrantske porodice s područja grada Bihaća, prvenstveno žene i djeca, biti privremeno smještene na lokaciji hotela Sedra.

Vlasnik hotela Halil Bajramović potvrdio je za Klix.ba takve najave.

“Postoje razgovori između predstavnika menadžmenta Hotela Sedra d.o.o. i predstavnika ECHO-a, IOM-a i UNCHR-a u kojima su usaglašeni stavovi između njihovih zahtjeva i mogućnosti da se u hotel smjeste porodice sa ženama i malom djecom na period od četiri mjeseca. Njihovi timovi intenzivno rade, ali dalje od razgovora za sada nismo išli. Također, saznali smo i za ove razgovore i dogovore kod premijera, ako nas pozovu nastavit ćemo razgovore isključivo s predstavnicima navedenih međunarodnih organizacija“, kazao je Bajramović.

On ističe da se u određenom momentu distancirao od takve mogućnosti.

“Nakon stavova određenih osoba koje žele da određuju ko će boraviti u hotelu i pod kojim uvjetima menadžment hotela se privremeno sam isključio iz razgovora dok se te stvari ne raščiste – ko, kako i pod kojim uvjetima može osporavati rad hotela u okviru njegove registrirane djelatnosti. Već sam naveo, razgovor je bio o tome da se smjeste na period od četiri mjeseca, plus šest, ako zatreba. I to je sve. Dalje ni mi nemamo tehničke mogućnosti da produžimo”, istakao je Bajramović.

buduće idejno rješenje hotela Sedra
buduće idejno rješenje hotela Sedra

On nam je potvrdio i da će hotel Sedra uskoro biti srušen, a na njegovom mjestu će biti sagrađen savremeni kompleks iz lanca brendiranih hotela.

“Već dugi niz godina rade se pripreme vezane za daljnju viziju postojanja i rada hotelskog kompleksa na tom mjestu u Krajini. Neko je davno veoma pažljivo odabrao lokaciju za hotelski kompleks i izgradio hotel koji je svojom arhitekturom i sadržajima sigurno vrijedan pažnje na toj lokaciji i tu tradiciju treba nastaviti. Međutim, prošlo je skoro 40 godina i standardi i zahtjevi gostiju za novim sadržajima su porasli. Tu mislim na visine, kvadrature sobe, wellness, spa, zatvorene bazene i druge prateće sadržaje, posebno kongresne dvorane koje danas moraju biti multifunkcionalne i prostrane. Oni koji dobro poznaju Hotel Sedra znaju da on svojom sadašnjom arhitekturom može zadovoljiti standard malo kvalitetnijeg etno naselja, kavih već ima nekoliko u BiH”, objasnio je Bajramović.

U skladu tim Bajramović se odlučio na izgradnju novog hotela, a pronašao je i poslovne partnere.

“Naše mišljenje je da Hotel Sedra mora imati više standarde i da mora biti u lancu brendiranih hotela, a koji će to biti vidjet će se nakon svih analiza, projektovanja, analiza tržišta i slično. Za takvu ideju su potrebni partneri koji to mogu podržati i mi smo ih našli, usaglasili planove i pristupili razvijanju projekta. O kome se radi ne mogu puno govoriti bez njihove saglasnosti, osim da se radi o grupaciji koja je referentna i koja je već izgradila i pustila u rad nekoliko brendiranih hotela u BiH”, rekao je Bajramović.

On je istakao da bi kapaciteti hotela bili dvostruko veći i s dvostruko većim standardom i sadržajima, a kako saznajemo vrijednost investicije je oko 10 miliona eura.

“Ovih dana završeno je i treće idejno rješenje, ali ne bih puno o tome, jer to još uvijek nije konačno. Nakon što u ime franšizera sve pregledaju osobe specijalizirane za brendiranje vidjet ćemo da li je to konačna verzija koja može proći ili ne. Uglavnom, plan je da se do 2020. godine kompleks stavi u funkciju, nadamo se da će do tada i pitanje migrantske krize, koja veoma negativno utječe na turizam u Krajini, biti kvalitetno riješeno”, kazao je za kraj Bajramović.

Klix.ba/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)