Home / Ličnosti / SPASIOCI OBJAVILI DETALJE IZ PEĆINE: “Nismo mi heroji, nego ovaj čovjek!”

SPASIOCI OBJAVILI DETALJE IZ PEĆINE: “Nismo mi heroji, nego ovaj čovjek!”

Vođa akcije spašavanja dječaka i nogometnog trenera iz pećine na Tajlandu, kontraadmiral Arpakon Jukongkaev, govorio je o nevjerojatnoj višednevnoj akciji.

Trener i 12 dječaka proveli su 17 dana bez hrane i svjetlosti u pećini koju je poplavila monsunska kiša. Svi su spašeni, a Jukongkaev kaže da velike zasluge za to ima sam 25-godišnji trener.

“Sretan sam i verujem i da je narod na Tajlandu također sretan. Od prvog dana od kad smo saznali da su zaglavljeni i od kad je naša jedinica određena za spasilačku misiju, imali smo nekoliko prepreka jer je nivo vode stalno rastao. Nismo mislili da će misija biti ovako uspješna. Imali smo nešto nade da su oni možda i dalje živi, morali smo nastaviti dalje.

Kako kaže, na kraju je zrno nade postalo stvarnost.

“Moram reći da je sve bilo dobro, svi su u dobrom stanju. Kako sam čuo, koristili su kamenje kako bi kopali tunel gdje bi im bilo toplije. Ono što znam je i da je trener bio monah, tako da zna dosta o tehnikama meditiranja i da je te tehnike koristio da smiri djecu i uštedi zrak“, dodaje Jukongkaev.

Dijelili su malo hrane koju su ponijeli u pećinu.

“Jedva da smo spavali jer smo u pećini ostajali do 22 ili 23 sata, a kad se vratimo imamo samo nekoliko sati za san. Morali smo mnogo misliti o tome kako da se borimo sa različitim problemima“.

Kontraadmiral je govorio i o Samanu Gunanu, roniocu koji je u akciji spašavanja izgubio život. Bio je u mornarici, ali je umirovljen prije nekoliko godina. Za spasilačku misiju prijavio se dobrovoljno.

“Misija je bila veoma rizična. Ronjenje u uvjetima koje nikada ranije nismo videli. Smatram da je bio veoma požrtvovan i njegova žrtva je herojska. Ljudi na Tajlandu, a i širom svijeta ga veoma poštuju. Mi nismo heroji. Radimo samo ono što je u našoj moći, ali jedna stvar koju ne možemo uraditi je da iznevjerimo ljude“, naglasio je on.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)