Home / Vijesti / Svijet / Barel nafte ide na 100 dolara?

Barel nafte ide na 100 dolara?

Nafta će uskoro koštati 100 dolara za barel zbog poremećaja u snabdijevanju koje izaziva predsjednik SAD Donald Tramp, smatra iranski guverner u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), Hosein Kazempur Ardebili.

Tramp je ponovo optužio OPEC za rast cijena goriva i pozvao američke saveznike, poput Saudijske Arabije, da pumpaju više nafte ako žele da Vašington nastavi da ih brani od njihovog prvog neprijatelja – Irana.

Iran, treći najveći proizvođač nafte u OPEC-u, pod sankcijama je SAD na izvoz nafte, što je uticalo na pojedine kupce da srežu kupovine, prenose agencije.

Kazempur je naveo da je Tramp „trebalo da očekuje“ blokirajući pristup Irana globalnim tržištima nafte, da će s tom inicijativom završiti kao „talac Saudijske Arabije i Rusije“, za koje kaže da imaju malo stvarnih razloga za obaranje cijena.

„Odgovornost za to što će visoke cijene nafte nepotrebno plaćaju potrošači cijelog svijeta, posebno na američkim benzinskim pumpama, jedino je na vašim plećima (Trampovim), a cijena od preko 100 dolara po barelu tek dolazi“, dodao je Kazempur.

Trampove optužbe na račun OPEC-a vremenski su se poklopile sa pojačanim pritiskom Vašingtona na evropske saveznike da prestanu da kupuju iransku naftu.

Iran je zaprijetio da će blokirati Ormuski prolaz, glavni vodni put u Persijskom zalivu za izvoz nafte, i da, ako Iran ne može da prodaje svoju naftu pod pritiskom SAD, nijednoj drugoj regionalnoj zemlji to neće biti dozvoljeno.

„Mi smo susjedi i ostaće tako, znamo da možemo i moramo da živimo zajedno. Niko ne traži da ga vi (Tramp) branite od bilo koga… Vodite bitku sa svima, gospodine, otkako ste došli na funkciju“, poručio je Kazempur predsjedniku SAD.

izvor:Agencije

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Poziv za učešće u jedinstvenom istraživanju o poboljšanjima i promjenama u preduzećima

Banja Luka, 2.11.2023.) Eda – Agencija za razvoj preduzeća je pokrenula jedinstveno istraživanje sa ciljem …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)