Home / Vijesti / Regija / Petmetarska velika bijela psina viđena u Mediteranu. Može li doći i na Jadran?

Petmetarska velika bijela psina viđena u Mediteranu. Može li doći i na Jadran?

POMORSKI istraživači uočili su prije dva dana golem primjerak velike bijele psine, vrste morskog psa poznate po napadima na ljude, prvi put u posljednjih 30 godina u španjolskim vodama.

Znanstvenici iz španjolskog istraživačkog centra Alnitak naišli su na veliku bijelu psinu oko 12 kilometara od obale otoka Cabrera, južno od Mallorce, u Balearskom moru. U ekspediciji brodom Toftevag sudjelovalo je 10 znanstvenika iz pet zemalja, a morskog psa je fotografirao biolog i filmaš Fernando Lopez Mirones. Pet metara dug morski pas viđen je u četvrtak u 10 sati po lokalnom vremenu.

Prva znanstvena potvrda bijele psine u španjolskim vodama

Otkriće je objavio direktor Alnitaka, Ricardo Sagarminaga. “Posljednjih godina bilo je slučajeva koji nisu potvrđeni kada je bijela psina možda viđena, ali ovo je prva znanstvena potvrda prisutnosti bijele psine u španjolskim vodama u najmanje 30 godina”, napisao je Sagarminaga u objavi na Facebooku.

“Prisutnost velikih bijelih u španjolskim vodama bila je konstantna glasina”, dodali su iz Alnitaka. Lokalne novine nazvale su ovaj slučaj povijesnim.

Može li velika bijela psina doći i do Jadrana?

Morski biolog Petar Kružić u razgovoru za Index kaže kako velika bijela psina u Mediteranu obitava stalno, ali je ovo prvi put u zadnjih 30 godina da je uočena u španjolskim vodama.

“Velika bijela psina normalno živi u Mediteranu, ona je tu, samo je pitanje hoće li doći blizu obale. Populacija definitivno varira, ovisno o hrani. Više nema toliko tune kojom se hrani, kao ni morskih medvjedica. Prema tome, velika riba polako nestaje te će tako vjerojatno i velika bijela psina otići”, kaže Kružić.

Nadodaje kako velika bijela psina boravi i u samom Jadranu, pokraj Ancone postoji ženka, primjerak za koji se zna da je konstantno tamo prisutan. “Mota se oko naftnih platformi”, objašnjava Kružić.

“Podaci o populaciji velikih bijelih psina u Mediteranu uglavnom su nepoznati. Prije više desetljeća tijekom tradicionalnog lova na tune na Siciliji znalo bi se dogoditi da ribari ulove i male primjerke bijelih psina”, objašnjava.

Kako uopće dolaze u Jadran?

“U to vrijeme su znanstvenici koji su se bavili velikim bijelim psinama u Mediteranu pisali radove o tome te se govorilo kako se velika bijela psina razmnožava u trokutu između Sicilije, Malte i Tunisa. Međutim, to nikad nije dokazano. Kasnije su bila i ciljana istraživanja, ali to nikad nije dokazano. No vrlo vjerojatno je to točno”, kaže Kružić te napominje kako velika bijela psina “ne zaluta u Jadran, kao što se zna pričati, već uđe za hranom”.

Objašnjava da velike životinje ne zalutaju u Jadran jer “tih sedamdeset i nešto kilometara Otrantskih vrata nije toliko malo da bi netko zalutao”.

“Uđe u Jadran u potrazi za hranom. Kako dođe, tako će i izaći. Neke ostaju duže, neke kraće, sve ovisi o hrani. Možemo biti zločesti pa kazati da sad ima turista pa ima i hrane”, kaže Kružić.

Dr. sc. Draško Holcer, predsjednik Instituta Plavi svijet, za Index kaže kako su velike bijele psine posebne jer su se od populacije Atlantika izdvojile davno i najsličnije su australskim.

“Naravno da mogu doći u Jadran, to je isto more. S tim da su priče da slijede brodove glupi mitovi”, kazao je za Index te dodaje da one žive u nekom području te to područje koriste povremeno ulazeći i u okolna područja.

Jesu li stvarno toliko opasne za ljude?

Što se opasnosti za ljude tiče, Kružić kaže da je situacija kao i kod svih morskih pasa – opasne su.

Prije nekih desetak godina na našoj obali napadnut je jedan Slovenac te se po zubu koji je izvađen iz noge pokazalo da je riječ o velikoj bijeloj psini.

“Nemaju ruke da bi mogle opipati je li to za njih ili nije. Često ugrizu jer pokušavaju vidjeti je li to hrana za njih. Nažalost, te su ozljede jake pa ljudi najčešće preminu”, kaže Kružić.

Podsjeća da u Jadranu boravi i modrulj koji također može biti opasan, doduše ne kao velika bijela psina, ali može ozlijediti čovjeka.

No mjesta za paniku, prema njegovom mišljenju, nema.

“Kažu u Americi da će vas prije udariti auto dok se vozite na plažu nego što će vas ugristi morski pas”, dodaje.

Također upozorava i da je pitanje koje će se sve vrste morskih pasa pojaviti u Mediteranu s obzirom na globalne klimatske promjene. Smatra da je pojava tropskih vrsta neizbježna te da je pitanje vremena kada će se pojaviti u Jadranu.

“Ah, nisu opasni proždirači, nisu glupi, Mediteran ima svoju populaciju, kritično su ugroženi i zaštićeni, neophodni za funkcioniranje sustava”, zaključuje u razgovoru za Index dr. sc. Draško Holcer.

11 napada u 150 godina

I Pero Ugarković, urednik portala Podvodni.hr, bivši natjecatelj u podvodnom ribolovu te autor brojnih članaka u hrvatskim časopisima sportsko-ribolovne tematike, za Index kaže kako su velike bijele psine više puta snimljene u Mediteranu.

Kaže kako godišnje stiže i do 20 prijava o uočavanju velikih bijelih psina u Jadranu, ali najčešće nisu točne.

Slaže se i da velike bijele psine nisu toliko opasne za ljude koliko se u javnosti smatra. “U zadnjih 150 godina zabilježeno je 11 napada psina na ljude u Jadranu, posljednji je bio onaj na Visu 2007. godine”, kaže Ugarković.

Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)