Home / EU / Pet miliona eura za razvoj i promociju turizma na zapadnom Balkanu

Pet miliona eura za razvoj i promociju turizma na zapadnom Balkanu

SARAJEVO – Savjet za regionalnu saradnju /RCC/ zvanično je danas u Sarajevu obilježilo početak rada trogodišnjeg projekta posvećenog razvoju i promociji turizma na zapadnom Balkanu, u vrijednosti od pet miliona evra.

 Projekat će pomoći da šest ekonomija zapadnog Balkana prošire i objedine turističke proizvode kulturnog i avanturističkog turizma, naprave i promoviraju zajedničku ponudu, koja bi bila konkurentna na svjetskom tržištu i donijela dodatne prihode i nova radna mjesta, saopšteno je iz RCC-a.

U naredne tri godine ovaj projekat Savjeta dodijeliće do 30 malih grantova, u pojedinačnoj vrijednosti od oko 50.000 evra sa ciljem unapređenja infrastrukture vezane za puteve kulturnog i avanturističkog turizma, a prvi pozivi za učešće u grant programu biće objavljeni već sredinom jula ove godine.

Projekat je vrijedan pet miliona evra i finansira ga Evropska unija, a tokom naredne tri godine provodit će ga Savjet za regionalnu saradnju i njegov projektni tim.

Projekat razvoja i promocije turizma Savjeta za regionalnu saradnju rezultat je prioriteta koje su utvrdile vlade iz regiona i nastojanja Savjeta da ti prioriteti zažive u praksi kako bi se doprinijelo ekonomskom rastu, zapošljavanju i konkurentnosti regiona.

“Za nas koji živimo u regionu dobro je poznato da su naši bogati prirodni potencijali i kulturno nasleđe nedovoljno iskorišteni. Šest ekonomija zapadnog Balkana postavile su prioritet da iskoriste turizam kao perspektivan sektor za ekonomski rast. Savjet za regionalnu saradnju ih podržava u nastojanju da iskoriste lepotu i kulturu regiona i otvore ga ka svetu”, rekao je generalni sekretar ove organizacije Goran Svilanović.

Andrea Vera iz Delegacije EU u BiH izrazio je zadovoljstvo zbog pokretanja Projekta za razvoj i promociju turizma na zapadnom Balkanu, dodajući da se projekt uklapa u strategiju EU za region, kao i provođenju višegodišnjeg akcionog plana za regionalnu ekonomsku zonu.

Projekat će obuhvatiti utvrđivanje najodrživijih zajedničkih puteva kulturnog i avanturističkog turizma, njihov razvoj kroz program grantova usmjeren na unapređenje infrastrukture i kvaliteta usluga duž tih ruta, kao i svjetsku promociju zajedničke regionalne turističke ponude i atrakcija.

Projektne aktivnosti će biti provođene u saradnji sa vladama i privatnim i nevladinim sektorom u šest ekonomija zapadnog Balkana radi privlačenja većeg broja turista, produžavanja njihovog boravka u regionu i povećanja prihoda i zaposlenosti u ovoj industrijskog grani.

Cafe/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)