Home / Vijesti / BiH / Dodik najavio veću kontrolu rada nevladinih organizacija, one poslale ozbiljno upozorenje

Dodik najavio veću kontrolu rada nevladinih organizacija, one poslale ozbiljno upozorenje

NEVLADINE organizacije iz Republike Srpske oštro su reagirale na najavu vlasti predvođenih SNSD-om Milorada Dodika da će snažnije kontrolirati rad i način financiranja tih organizacija.

Tvrdeći kako brojne strane nevladine organizacije rade na “destabiliziranju društva, a ne razvoju demokracije”, predsjednik RS-a Milorad Dodik nedavno je najavio donošenje zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija do kraja ljeta.

Nevladine organizacije koje financiraju strane vlade i izvori poput Civil Rights Defenders (CRD), Transparency International u BiH i Helsinški odbor za ljudska prava, upozorile su u priopćenju kako bi uvođenje posebnih uvjeta djelovanja moglo predstavljati kršenje ustavom predviđenih prava, ali i kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

“Stvara se opasno ozračje linča”

“Denunciranjem zaposlenih u nevladinim organizacijama ili obilježavanjem njihovih aktivnosti kao nepoželjnih, stvara se opasno ozračje netolerancije i linča u kojem se nevladine organizacije prikazuju kao remetilački faktori ili subjekti koji moraju biti pod posebnim nadzorom”, stoji u priopćenju.

Nevladine organizacije pozvale su vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj da bilo koji novi zakonski prijedlog u ovoj oblasti uputi u redovitu zakonodavnu proceduru, ne praveći razliku između nevladinih organizacija na temelju njihovog izvora financiranja.

Ranije je Dodik tvrdio kako nevladine organizacije rade protiv interesa Republike Srpske i na njegovom političkom eliminiranju.

Hina/Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)