Home / Vijesti / BiH / Crveni križ u Bihaću bez sredstava, 600 migranata više nema ko hraniti

Crveni križ u Bihaću bez sredstava, 600 migranata više nema ko hraniti

Indolentnost državnih vlasti naspram migrantske krize u Bihaću polako prelazi sve mjere. Tvrde to u Crvenom križu Grada Bihaća u kojem su donijeli odluku da od 5. juna neće više dijeliti topli obrok za nekoliko stotina migranata koji se nalaze u Đačkom domu i nekoliko drugih lokacija u ovom gradu.

Od utorka, Crveni križ će povući svoja materijalno-tehnička sredstva i staviti se u stanje mirovanja do onog trenutka kada će prvenstveno državne institucije, a zatim i donatori, adekvatno finansirati kako nabavku prehrambenih i higijenskih proizvoda za pripremu toplih obroka i plaćanja aktivnih volontera, tako i stvaranje sigurnosnih i zdravstvenih uslova za rad.

Ni marke od države

“Stajemo sa kuhanom hranom, možda ćemo nastaviti dijeliti lunch pakete ili sendviče, ali bez toplog obroka. Migrantima ćemo reći da je to njihov posljednji ručak kod nas”, rekao je za Klix.ba Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Grada Bihaća.

On nam je potvrdio da do sada nisu dobili bukvalno ni marke od viših nivoa vlasti.

“Sve što je do sada urađeno, bilo je uz pomoć građana i pojedinih nevladinih udruženja. Mi smo već sada u minusu 15.000 KM naših sredstava”, rekao je Midžić.

Jučer je u Đačkom domu podijeljeno 600 obroka i ta brojka iz dana u dan raste.

“Pored toga, u porastu je i sigurnosna situacija, počevši od kriminalnih radnji. Među njima su se pojavile grupe koje uzimaju novac od drugih migranata. I najgore je što nema nikakve kontrole nad tim što se dešava, a na ovako povećan broj migranata u Bihaću, gdje su vidljivi bukvalno na svakom koraku, to je postao ozbiljan problem”, kaže Midžić.

Iz ove organizacije ističu da do sada državne i kantonalne institucije nisu učinile ništa da se pod kontrolu stavi sigurnost volontera koji svakodnevno rade sa migrantima, a također i samih migranata. Pored toga, zabilježen je sve veći porast oboljelih od scabiesa, što bi lako moglo prerasti u epidemiju.

Volonteri na izmaku snaga

“Crveni križ ima kapacitete u volonterima, ali ne želimo ih izlagati opasnosti od zaraze, a isto tako ne želimo da građani budu žrtvovani da hrane migrante. Ovo je državni problem i vrijeme je da država preuzme odgovornost”, istakli su iz Crvenog križa.

Volonteri su već odavno na izmaku snaga i uprkos ranijoj najavi da će se prekinuti sa radom, volonteri su i dalje nastavili da obavljaju humanu misiju i pomažu unesrećenim ljudima. Ukoliko im neko pomogne i pristane finansirati troškove ishrane migranata, volonteri Crvenog križa spremni su nastaviti hraniti migrante.

Poslovi koje će Crveni križ Grada Bihaća provoditi u nastavku su rad na info pultu u prikupljanju podataka o potrebama migranata, podjela deka, vreća za spavanje i podmetača, sortiranje odjeće i obuće i higijenskih artikala iz donacije građana i njihova podjela, a i dalje će raditi na praćenju korištenja higijenskih kontejnera.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, broj legitimisanih migranata na području Unsko-sanskog kantona do današnjeg dana je 2.066, s tim da je najveći broj evidentiran na području grada Bihaća 1.404. Prema procjenama, trenutno u Bihaću boravi između 1.300 i 1.600 migranata, od čega ih u bivšem Đačkom domu boravi između 250 do 300, a u nedovršenoj zgradi Doma penzionera, nedaleko od centra grada, oko 200. Ostatak je smješten u privatnim smještajima i drugim mjestima.

Klix.ba/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)