Home / EU / EU zabranjuje plastične vrećice, plastični pribor za jelo, slamke, štapiće za uši…

EU zabranjuje plastične vrećice, plastični pribor za jelo, slamke, štapiće za uši…

POTPREDSJEDNIK Europske komisije Frans Timmermans danas je u Bruxellesu predstavio nova europska pravila u vezi plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, a sve s ciljem da se smanji zagađenje mora i obale.

Stoga Europska komisija predlaže zabranu desetak plastičnih proizvoda koji se inače mogu najčešće naći u plastičnom otpadu koji zagađuje more, a to su plastični štapići za uši, plastični štapići za balone, plastični pribor za jelo i tanjure i plastične slamke, dok se predviđa značajno smanjivanje korištenja plastičnih boca za pića, plastičnih čaša, plastičnih kontejnera za hranu, plastičnih vrećica te plastičnih omota za slatkiše poput onih za bombone. Proizvođači duhana, pak, imat će ubuduće obavezu pomoći kod čišćenja opušaka, kao i proizvođači vlažnih maramica.

Plastika enormno zagađuje europska mora i plaže

Navedeni plastični proizvodi čine čak 70 posto smeća koje se može naći na europskim plažama te oko pola smeća koje zagađuje more. Plastika se jako sporo razgrađuje u prirodi pa je vrlo problematična u kontekstu onečišćenja okoliša, a direktno negativno utječe na brojne životinjske vrste koje žive u moru. Smrtonosni ostaci plastike nalaze se u uginulim kornjačama, ribama, delfinima i kitovima, a tako ulaze i u ljudski lanac ishrane. EK smatra da dosadašnje stanje stvari nanosi štetu u ekonomskom smislu, primjerice, kroz velike troškove čišćenja i ugrožavanje turizma, te naravno u ekološkom smislu.

EK namjerava novim pravilima, koja su dio Akcijskog plana za cirkularnu ekonomiju, potaknuti da se oko 90 posto plastičnih boca ubuduće reciklira, a investicije u recikliranje bi diljem Europske unije trebale stvoriti trideset tisuća novih radnih mjesta.

Prijedlog EK je sada upućen u Europski parlament i na Europsko vijeće te se očekuje kako bi trebao biti usvojen do svibnja sljedeće godine.

Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)