Home / Kapital / Bankarstvo / ŠOK U PARLAMENTU SLOVENIJE: “Borut Pahor odgovoran za pranje iranskog novca”!?

ŠOK U PARLAMENTU SLOVENIJE: “Borut Pahor odgovoran za pranje iranskog novca”!?

Britanski državljanin iranskog porijekla je, u vrijeme kad je Iran bio pod sankcijama, ‘oprao’ gotovo milijardu eura.

Slovenski Parlament potvrdio je, na jednoj od svojih posljednjih sjednica pred parlamentarne izbore 3. lipnja, izvješće parlamentarnog istražnog povjerenstva koje se bavilo nepravilnostima u slovenskom bankarskom sustavu i pojedinim slučajevima pranja novca.

 

Za izvješće je glasao 41 zastupnik, dok je jedan bio protiv.

Prošle je godine otkrivena afera u kojoj su tajni dokumenti potvrdili da je britanski državljanin iranskog podrijetla Iraj Farrokhzadeh 2008. godine manjim transakcijama preko Nove Ljubljanske banke, a u vrijeme kad su Iran i njegove banke bile pod međunarodnim sankcijama, navodno “oprao” gotovo milijardu eura.

Politička odgovornost pripisana je vladi koju je od 2008. do 2011. godine vodio Borut Pahor, sadašnji predsjednik države.

 

Pahor se pojavio i kao svjedok

Osim njega, politička odgovornost za to što na slučaj na pravi način nisu reagirale državne ustanove i sigurnosni organi, pripisana je i tadašnjim Pahorovim ministrima za financije i vanjske poslove, Franciju Križaniču i Samuelu Žbogaru, te bivšem guverneru Središnje banke Marku Kranjcu.

Pahor se pojavio i kao svjedok na jednom od svjedočenja pred istražnim povjerenstvom i odbacio navode o svojoj odgovornosti.

Rekao je da nije niti pročitao izvješće tajnih službi koje su sumnjive operacije iz Irana uzele pod lupu, i to zato jer se bavio drugim odgovornim državničkim poslovima, a izvješća tajnih službi prepuštao svojim kvalificiranim savjetnicima, prenose Agencije.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Jedan od najbogatijih sa prostora Balkana trenutno boravi u rodnom mjestu u Bosni i Hercegovini

Luka Rajić jedan je od najuspješnijih biznismena sa prostora bivše Jugoslavije. Potekao je iz Bosne …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)