Sastojci:
- 12 jaja (odvojeni žumanjak i bjelanjak)
- 400 g šećera
- 500 g brašna
- korica limuna
Sirup od bazge:
- 120 ml vode
- 100 g šećera
- 100 ml likera od bazge
Buttercream:
- 250 g maslaca
- 500 g šećera u prahu
- 1 žlica mlijeka
- Korica jednog limuna
- 2 žlice limunovog soka
- Priprema:
- Kore:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i namastite dva kalupa za torte promjera 20 cm.
- Sastojke podijelite u dva dijela. Napravite biskvit tako odvojite bjelanjke i žumanjke od 6 jaja. Dobro istucite snijeg od 6 bjelanjaka i 100 g šećera.
- U drugoj posudi izmiksajte žumanjke i preostalih 100 g šećera.
- Lagano zajedno pomiješajte istučene bjelanjke i žumanjke. Postepeno dodajte 250 g brašna i lagano miješajte kuhačom.
- Postupak ponovite s preostalim jajima i brašnom.
- Dobivene smjese prebacite u namašćeni kalup i pecite 30 minuta na 180 stupnjeva, sve dok čačkalica kojom ste proboli sredinu ne izađe čista.
- Pustite da se malo ohladi, a zatim svaku koru razrežite na dva dijela.
Sirup od bazge:
- Vodu i šećer pomiješajte i stavite u mikrovalnu pećnicu na minutu. Izvadite, pomiješajte i ponovite postupak još jednom. Šećer bi se trebao do kraja otopiti, a smjesa bi trebala biti prozirna.
- Pričekajte da se malo ohladi, a zatim dodajte liker od bazge.
- Premažite sve kore i ostavite sa strane pola sata.
Buttercream:
- Miksajte maslac sve dok ne postane kremast, a zatim dodajte šećer u prahu.
- Ubacite sok od limuna i nastavite miksati.
- Slijedi postepeno dodavanje mlijeka. Smjesa bi trebala biti poput namaza.
- Na kraju dodajte koricu od limuna i izmiksajte. Ako ne planirate tortu odmah premazati, prekrijte buttercream maslacem.
Na kraju svaki sloj premažite s malo buttercreama, a zatim tortu premažite i izvana. Lijepo zagladite, ukrasite cvjetovima bazge, limunom ili drugim voćem i stavite u hladnjak na barem dva sata.(gastro.hr)
Poslovnidnevnik.ba