Home / Vijesti / BiH / Neto dobit HT Eroneta 63 puta manja od neto dobiti BH Telecoma!

Neto dobit HT Eroneta 63 puta manja od neto dobiti BH Telecoma!

Neto dobit HT Eroneta skoro se potpuno istopila: pala je sa 7,6 u 2016. godini na svega 1 milion KM u 2017. godini!

Dioničari dva dominantna telekom operatera u Federaciji BiH, BH Telecoma i HT Eroneta, uskoro će dobiti dividendu za 2017. godinu, pri čemu će dioničari BH Telecoma dobiti ravno 63 puta više novca od dioničara HT Eroneta.

Mada je ukupni prošlogodišnji prihod BH Telecoma (499 miliona KM) „samo“ 2,5 puta veći od ukupnog prihoda HT Eroneta (210 miliona KM), neto dobit ne prati ovu proporciju 2,5:1, nego iznosi nevjerovatnih 63:1 u korist BH Telecoma.

BH Telecom je prošle godine ostvario poslovne prihode u iznosu od 499,1 milona KM, što je za 4,7 posto manje nego godinu ranije, kada su poslovni prihodi bili 523,9 mil. KM.

U slučaju HT Eroneta, prihodi su pali za 5,9 posto, na 210.4 mil. KM, nakon što su 2016. godine iznosili 223,6 miliona KM.

Pad ukupnih prihoda morao se odraziti na pad neto dobiti (profita). Tako je neto dobit BH Telecoma sa 82 pala na 63 miliona KM, dok se neto dobit HT Eroneta skoro potpuno istopila: pala je sa 7,6 u 2016. godini na svega 1 milion KM u 2017. godini!

Ruku na srce, poslovanje HT Eroneta nije bilo puno bolje ni u ranijem razdoblju, kada je upravu ovog preduzeća imenovala „nenarodna vlast“ predvođena SDP-om, ali poslovni rezultati ove kompanije pod aktuelnom HDZ-ovom upravom, gori su od najgorih do sada.

 

(S.B./Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)