Home / Kapital / Izvještaji / ŠTA ĆE REĆI DYLAN, CLAPTON ILI SLASH: Slavni proizvođač gitara Gibson podnio zahtjev za stečaj

ŠTA ĆE REĆI DYLAN, CLAPTON ILI SLASH: Slavni proizvođač gitara Gibson podnio zahtjev za stečaj

Firma za velika dugovanja krivi akviziciju proizvođača elektronske opreme s druge strane okeana

Svjetski poznati proizvođač gitara Gibson danas je podnio zahtjev za stečaj s planom reorganizacije poslovnog modela pod novim vlasnicima, svojim kreditorima.

Gibson, fabrika gitara iz Nashvillea, poznata je po svojim legendarnim modelima Les Paul i SG. Firma ima 500 miliona dolara duga, a za to krivi akviziciju proizvođača elektronske opreme s druge strane okeana, čija je prodaja u velikom padu.

Gibson je u zahtjevu američkom sudu u saveznoj državi Delaware, napisao kako će se riješiti prekookeanskog poslovanja i ponovo se usresrediti na izradu gitara i audio opreme, prenosi Hina.

Zahtjev se odnosi na takozvani Chapter 11 zakona o bankrotu koji omogućava kompanijama da se reorganizuju i s vremenom vrate dugove svojim kreditorima.

„Ovaj će proces biti nevidljiv potrošačima koji se i dalje mogu pouzdati da će Gibson proizvoditi vrhunske proizvode i pružati korisničku podršku“, saopštio je izvršni direktor Henri Juskijevič, koji je fabriku preuzeo 1986. godine.

U planu restrukturiranja stoji da će kreditori u zamjenu za dugove dobiti udjele u firmi.

Gibson tvrdi kako je prodaja njihovih električnih gitara od januara prošle do ove godine narasla za 10,5 posto, na 122 miliona dolara.

Godišnje proizvede više od 170 hiljada gitara u više od 80 država, a svirali su ih muzičari poput B.B. KingaSlashaBoba DylanaErica Claptona i Georgea Harrisona.

 

(SB/Vijesti.me/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)