Home / Najave / NEBO JE GRANICA! Po prvi put zamrzli mozak i odmrzli ga bez oštećenja!

NEBO JE GRANICA! Po prvi put zamrzli mozak i odmrzli ga bez oštećenja!

Naučnici su koristili novu tehniku zamrzavanja mozga zeca pri čemu je ostao potpuno očuvan. Ovo istraživanje moglo bi da ima veliki uticaj na budućnost krionike

 U svetu naučne fantastike često smo mogli da vidimo kako će ljudi uz pomoć krionike produžiti svoj život ili preživeti daleka putovanja kroz svemir. 

Naučnici sada tvrde kako su po prvi put uspeli da zamrznu i odmrznu mozak zeca u gotovo savršenom stanju. Stručnjaci iz grupe 21st Century Medicine koristili su novu tehniku koja je kardiovaskularni sistem u mozgu zeca ispunila hemikalijama koje omogućuju da se ohladi na -135 C. Mozak su prvo natopili glutaraldehidom koji se inače koristi kao konzervans, a potom su u njega dodali kriozaštitnu tečnost. Tokom tog procesa ćelijske membrane, sinapse i unutarćelijske strukture su ostale netaknute nakon što su uklonili hemikaliju i zagrejali mozak.

View image on Twitter
 – Mozak smo mogli da analiziramo pod elektronskim mikroskopom i videli smo da su sve veze bile netaknute – rekao je Majkl Cerulo iz Fondacije Brain Preservationza Newsweek. Naučnicima koji su radili na ovom istraživanju fondacija je dodelila nagradu od 26.735 dolara.

Neuronaučnik Kenet Hejvort rekao je kako svaki neuron i sinapsa izgledaju savršeno očuvani, što je velik napredak u odnosu na uobičajene metode u kojima je kod ljudskog mozga dolazilo do dehidracije i raspada veza. Sledeći korak naučnika koji rade na ovom području biće zamrznuti i očuvati mozak velikih sisara, a 21CM je već predao mozak svinje na proučavanje. 

Ovo bi istraživanje moglo da ima ogroman uticaj na budućnost krionike i izglede da ćemo nekad u budućnosti moći da vratimo ljude u život. Međutim, nova tehnika omogućiće neuronaučnicima i da analiziraju mozak u nikad više detalja, pišeGizmodo.

Informer/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Danska premijerka pretučena u Kopenhagenu

Danska premijerka Mette Frederiksen napadnuta je na ulici u starom dijelu Kopenhagena, izvijestila je danska …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)