Home / Vijesti / BiH / VIJESTI.BA OTKRIVAJU: Kladionice plaćaju američke lobiste da proguraju HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona

VIJESTI.BA OTKRIVAJU: Kladionice plaćaju američke lobiste da proguraju HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona

Izmjene izbornog zakona u BiH su pitanje svih pitanja, ako pitate lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, ali i zvaničnu vlast u susjednoj Hrvatskoj kada je u pitanju odnos prema Bosni i Hercegovini. Naime, opće je poznato da se o ovom pitanju, kao i modelu kojeg predlaže HDZ BiH uvelike polemisalo proteklu godinu u raznim institucijama Evropske unije, ponajviše zahvaljujući europarlamentarcima iz Republike Hrvatske. No, manje je poznato da je velika aktivnost po ovom pitanju vođena, a i dalje se događa, u epicentru svjetske moći, u Washingtonu!

U cilju kontaktiranja američkog Senata te pokušaju ostvarivanja utjecaja na odluke koje donosi, angažirana je potpuno nepoznata nevladina organizacija “Bosnia & Herzegovina Democracy Initiative” (BHDI), koja je potom angažirala lobističku kuću Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP sa sjedištem u Washingtonu, a cijela akcija odvija se pod pokroviteljstvom kladioničarskog lobija iz susjedne Hrvatske, saznaju Vijesti.ba.

slika-1

Nevladina organizacija “Bosnia & Herzegovina Democracy Initiative”, izradila je do sada dva izvještaja s konkretnim prijedlozima o izmjenama izbornog zakonodavstva BiH, inače, potpuno kompatibilna sa stajalištima Hrvatskog narodnog sabora.

Izvještaji “Temeljna načela za reformu Izbornog zakona BiH” i “Prijeteća izborna kriza u Bosni i Hercegovini” napisani su u novembru prošle godine , predani angažiranoj lobističkoj kući, potom senatorima. Kroz ove je izvještaje organizacija BHDI pokušala uvjeriti američki Senat da je u suštini etnička podjela BiH kroz izmjene izbornog zakonodavstva najbolje rješenje za državu. Potpuno anonimna nevladina udruga, posredstvom lobističke kuće, uvjerava senatore ako se do aprila tekuće godine ne usvoje izmjene izbornog zakona da će se BiH – RASPASTI!

Već u aprilu, danas 13. u kojem živimo, kao i cijeli svijet, u Bosni i Hercegovini, prema mišljenju Demokratske inicijative za Bosnu i Hercegovinu trebao bi nastupiti potpuni kaos ukoliko se ne izmijeni aktualni Izborni zakon.

Suština prijedloga implicira nužnost izbora „legitimnog predstavnika“ naroda koji čak i „ne mora biti pripadnik“ tog istog naroda, no, senatore u istom izvještaju ne informiraju da je takav prijedlog u suprotnosti s Daytonim. Naime, kao što je poznato Daytonski sporazum prepoznaje PRIPADNIKE naroda a ne PREDSTAVNIKE naroda!

slika2

U svrhu lobiranja angažirana je ranije spomenuta lobistička kuća, u okviru koje su na konkretnom zadatku radili bivši kongresmen Greg Laughlin, te Matthew Oresman, Craig Saperstein i Brais Finch. Iz dokumenata koji su u posjedu portala Vijesti.ba vidljivo je da je ovoj lobističkoj kući BHDI već uplatio jednu tranšu u iznosu od 90 hiljada dolara.

slika3-lobisti

Gdje je BHDI registrirana, ko joj je predsjednik ili pak glavni analitičar koji američke senatore uvjerava u raspad BiH, ako se ne izmijeni Izborni zakon do aprila, nismo uspjeli otkriti. O samoj udruzi ne postoji niti jedan pisani tekst, nema internet stranicu ni kontakt telefon. Dakle, nepoznanica je ko su članovi ove nevladine organizacije, šta im je u opusu djelovanja, ali je poznato da im se na račun uplaćuje novac za lobiranje preko „bare“. I to primarno od ljubitelja igara na sreću, preciznije, (su)vlasnika kladionica iz Republike Hrvatske.

Naime, kako saznajemo iz visokorangiranog diplomatskog izvora, a što je potkrijepljeno i pismenim dokazima, hrvatski biznismen, suvlasnik kladionice Hattrick-PSK, ali i niza drugih kompanija – Jerko Šarića iz Podstrane kod Splita glavni je financijer BHDI-a.

Samo je jedna njegova kompanija “Nirvana d.o.o” na račun BHDI-ja, po istom izvoru, uplatila 540.514 eura, zatim “Fors Fortis d.o.o sa 17.240 eura, te druge sa znatno manjim iznosima.

Iz kojih motiva biznismen Šarić financira BHDI odnosno lobiranje u Sjedinjenim Američkim Državama, za izmjene Izbornog zakona, do zaključenja teksta nismo uspjeli saznati, odnosno nismo ga uspjeli dobiti na telefon. Je li Šarić vlasnik i nekih kladioničarskih firmi u BiH, pa tako vraća uslugu HDZ-u BiH koji onemogućava izmjene zakona o igrama na sreću, odnosno uvođenje dodatnih poreza, ili je pak riječ o nečem drugom, to tek treba otkriti.

No, nepobitna je činjenica da su bosanskohercegovački vlasnici kladionica financijski iznimno moćni. U 2016. godini, ostvarili su prihod veći od milijardu i 700 miliona konvertabilnih maraka.

Na sreću, BHDI  je, u svojoj analizi, bar što se tiče aprila, za sada promašio.

(Vijesti.ba/SB/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

TRUMP-Cijelo vrijeme se borim protiv zlobnih ljudi i duboke države

Predsjednik SAD Donald Trump izjavio je da se sve vrijeme bori protiv “duboke države” koju, …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)