Home / Kapital / Bankarstvo / PLJAČKA FEDERALNOG NOVCA: „Elektroprenos BiH“ u propaloj Banci Srpske izgubio 13 miliona KM!

PLJAČKA FEDERALNOG NOVCA: „Elektroprenos BiH“ u propaloj Banci Srpske izgubio 13 miliona KM!

Okružni privredni sud u Banjaluci odbacio je dio tužbe „Elektroprenosa BiH“ protiv Banke Srpske u stečaju i potvrdio odluku stečajne upravnice da je ovo preduzeće povezano lice sa bankom, te kao takvo spada u red povjerilaca koji će biti posljednji namireni, javio je Capital. ba.

„Elektroprenos BiH“ je prošle godine, nakon otvaranja stečaja, prijavio 12 miliona KM potraživanja od Banke Srpske, a stečajna upravnica Mirjana Golić mu je priznala 10,3 miliona KM i kao povezano lice ga svrstala ga u peti suspendovani isplatni red.

Peti suspendovani isplatni red znači da će povjerioci koji se u njemu nalaze svoja potraživanja moći da naplate tek nakon što budu isplaćeni svi ostali ostali povjerioci. To, praktično, znači da bi ovi povjerioci mogli da ostanu bez većeg dijela svojih potraživanja, jer je upitno koliko će banka imati stečajne mase koja će služiti za izmirenje potraživanja povjerilaca.

Nezadovoljan ovakvom odlukom, „Elektroprenos“ je, kao zajedničko preduzeće FBiH i RS, podnio tužbu u kojoj je tvrdio da on nije povezano lice sa bankom i da njegova potraživanja ne trebaju biti u posljednjem redu. Pored toga, „Elektroprenos“ je tražio i da mu se prizna 2,9 miliona potraživanja po osnovu zateznih kamata koje upravnica nije prihvatila.

Presudom od 6. marta, sud je prihvatio dio tužbe koji se odnosi na kamatu i naložio stečajnom upravniku da „Elektropreenosu“ pored 10,3 miliona prizna i dodatnih 2,9 miliona KM, dok je dio kojim je tražio da njegova potraživanja ne budu u suspendovanom redu odbio.

 „Što se tiče prvog dijela tužbenog zahtjeva koji se odnosi na primjenu odredbi Zakona o bankama u pogledu reda prioriteta isplata priznatog potraživanja sud je utvrdio da je u ovom dijelu tužbeni zahtjev neosnovan. Sud je, u skladu sa zakonskim odredbama, utvrdio da je tužilac povezano lice sa tuženim“, navedeno je u obrazloženju presude.

Ovakav zaključak sud je obrazložio time što su akcionari „Elektroprenosa“ RS i FBiH, dok su akcionari „Banke Srpske“ fondovi, čiji je stopostotni osnivač i vlasnik RS, a kojima upravlja Investiciono-razvojna banka RS čiji je vlasnik i osnivač takođe RS.

„Navedeni fondovi zajedno imaju više 99 odsto vlasništva nad tuženom. Prema tome, jasno proizilazi da je Republika Srpska imala više od 99 odsto vlasništva nad bankom, a takođe je i osnivač i vlasnik tužioca u procentu preko 40 odsto. Iz toga, a imajući u vidu odredbe Zakona o bankama, jasno proizilazi da je tužilac povezano lice sa tuženom i da se isplata obaveza banke prema „Elektroprenosu“ treba suspendovati sve dok se ne okonča postupak isplate obaveza prema drugim povjeriocima. Zbog toga je sud tužbeni zahtjev u ovom dijelu odbio kao neosnovan“, navodi se u presudi, koja je prema ocjeni pravnih eksperata iz Federacije BiH skandalozna, zbog notorne činjenice da Federacija BiH, kao većinski vlasnik „Elektroprenosa BiH“, nema apsolutno nikakve veze s Bankom Srpske.

Povjerioci od „Banke Srpske“ u stečaju potražuju 221,5 miliona KM, a priznato je 152,2 miliona.

Više od dvije trećine priznatih potraživanja, ukupno 112 miliona, čine potraživanja Vlade RS i njenih institucija i javnih preduzeća koji su posljednji u redu namirenja, a što u prevodu znači nikada!

(S.B./Capital/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)