Home / Vijesti / BiH / PERADARI POTUKLI KONKURENCIJU: Izvoz peradi veći od uvoza za 21 milion KM!

PERADARI POTUKLI KONKURENCIJU: Izvoz peradi veći od uvoza za 21 milion KM!

Iz sektora peradarstva BiH prošle godine izvezeno je proizvoda u vrijednosti od 55.500.000 KM, što je za 2.600.000 KM ili pet odsto više nego u 2016. godini, dok je uvoz manji za 1.000.000 KM ili tri odsto, tako da je pokrivenost uvoza izvozom skočila na 165 odsto, rečeno je danas u Sarajevu na predstavljanju analize ovog sektora.

Analizu ovog sektora sačinili su Spoljnotrgovinska komora BiH i USAID/Švedska “Farma dva” projekat.

Predstavnik USAID/Švedska Farma dva projekta Feđa Begović rekao je da je uprkos deficitu u razmjeni od 1.000 tona, sektor peradarstva zabilježio u prošloj godinu suficit od 21.000.000 KM, zahvaljujući izvozu proizvoda sa dodatnom vrijednošću.

“Poređenja radi, prije 10 godina u ovom sektoru smo imali deficit i pokrivenost uvoza izvozom od svega 68 odsto”, naglasio je Begović na konferenciji za novinare, te dodao da je ovaj trend rasta nastavljen zahvaljujući povećanju izvoza na tržišta Crne Gore, Makedonije i Kosova.

Sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju u Sektoru privrede Spoljnotrgovinske komore BiH Tijana Muhamedagić istakla je da kompanijama iz ovog sektora treba čestitati na odličnoj strukturi razmjene, jer prerađevine od mesa peradi sada u ukupnom izvozu učestvuju sa 72 odsto vrijednosti.

Prema njenim riječima, prerađevine prate meso peradi koje učestvuju sa 19 odsto, jaja sedam odsto, živa perad dva odsto, dok na u uvozu dominira meso peradi sa 56 odsto, a slijede prerađevine od mesa peradi 20 odsto, živa perad 13 odsto i jaja 11 odsto.

Muhamedagićeva je istakla da su top pet izvoznih tržišta Srbija, samoproglašeno Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Albanija, na čija tržišta se odnosi 98 odsto od ukupne vrijednosti izvoza.

Ona je navela da treba primijetiti i povećanje u broju tržišta, koji je porastao sa 10 na 21, što, kako je rekla, potvrđuje konkurentnost i kvalitet proizvoda iz BiH, koji se danas mogu kupiti na tržištima Evrope, Azije i Australije.

“Analiza podataka za zadnjih deset godina otkriva da još nije dostignut izvoz iz 2012. godine prije ulaska Hrvatske u EU, kada je ta zemlja bila naše drugo izvozno tržište sa 14,3 miliona KM ostvarenog izvoza”, rekla je Muhamedagićeva.

Ona je dodala da se izvoznici nadaju i skorom formalnom odobrenju EU za izvoz peradarskih proizvoda iz BiH na tržište Unije, što bi trebalo dati podstrek daljem razvoju ovog sektora.

Podsjećamo, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je sredinom prošle godine da je Bosna i Hercegovina ispunila sve uvjete za izvoz mesa peradi, prerađevina od tog mesa i jaja u EU. Šarović je rekao da su na ispunjavanju uvjeta radili u skladu s Akcijskim planom koji je dogovoren s nadležnim institucijama Europske unije. Dodao je da će prvo biti odabrane bh. tvrtke za koje su sigurni da ispunjavaju uvjete, da ne bi ponavljali greške od ranije.

Dozvola za izvoz peradi na tržište EU trebala bi stići najkasnije do juna ove godine, što će biti novi podstrek bh peradarima jer se otvara tržište od skoro 500 miliona ljudi.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Danska premijerka pretučena u Kopenhagenu

Danska premijerka Mette Frederiksen napadnuta je na ulici u starom dijelu Kopenhagena, izvijestila je danska …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)