Home / After Work / LifeStyle / SVE SMO IH POBILI -Uginuo posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga

SVE SMO IH POBILI -Uginuo posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga

Sudan, posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga na svijetu, uginuo je od starosti u kenijskom rezervatu OI Pejeta, javlja Anadolu Agency (AA).

“S dubokom tugom rezervat OI Pejeta i zoološki vrt Dvur Kralove obavještavaju da je Sudan, posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga, uginuo u 45. godini u Keniji”, saopšteno je iz rezervata.

Izvršni direktor rezervata Richard Vigne kazao je da su veterinari nadgledali Sudana zbog problema izazvanih starošću, prije nego što mu se zdravstveno stanje pogoršalo i nanijelo velike bolove u mišićima i na koži.

“Kenijska služba za brigu o divljim životinjama, rezervat OI Pejeta, zoološki vrt Dvur Kralove i veterinarski tim donijeli su odluku da eutaniziraju Sudana”, kazao je Vigne.

Osoblje rezervata nastaviće se brinuti o dvije ženke sjevernog bijelog nosoroga, Najin i Fatu, koje se takođe suočavaju sa zdravstvenim komplikacijama i nisu sposobne za reprodukciju.

Vigne je kazao da je tužan zbog činjenice da Sudanova smrt znači sigurno izumiranje ove jedinke koja se, kako je kazao, nekada razmnožavala širom Sjeverne Afrike.

Stručnjaci tvrde da je Sudan imao 45 godina (ljudskih više od 100 godina) i da je bio prestar za prirodno razmnožavanje.

Njegovo sjeme je sačuvano u nadi da će jednog dana nauka možda uspjeti vratiti u život ovu rijetku vrstu životinje.

AA/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)