Home / After Work / LifeStyle / Washington Post: Silovanje žena u Sjevernoj Koreji postalo je normalna pojava

Washington Post: Silovanje žena u Sjevernoj Koreji postalo je normalna pojava

SEKSUALNO nasilje u Sjevernoj Koreji toliko je rašireno da se smatra normalnom pojavom, piše The Washington Post.
The Washington Post je objavio izvješće neprofitne organizacije Korea Future Initiative koja istražuje ljudska prava u Sjevernoj Koreji. Na međunarodni Dan žena organizacija je upozorila da su žene u sjevernokorejskom društvu redovito podvrgnute nasilju u obitelji te silovanju u braku.

“Netko im je morao objasniti što je seksualno nasilje, mislile su da je to normalno ponašanje muškaraca”
“Ovo je epidemija koja vlada državom i društvom”, izjavio je James Burt iz Korea Future Initiative. “Znali smo da su žene žrtve nasilja u državnim institucijama, ali otkrili smo da je seksualno nasilje nad ženama rašireno u cijelom društvu. Postalo je društvena norma protiv koje se nitko ne bori”, rekao je Burt.
U izvješću pod naslovom Seksualno nasilje nad ženama i djevojčicama u Sjevernoj Korejiorganizacija navodi da su žene žrtve trgovine ljudima, prisiljava ih se na prostituciju, a i u braku su žrtve nasilja i silovanja. Izvješće je sastavljeno na temelju izjava više od 40 žena koje su pobjegle iz Sjeverne Koreje.
Žene su izjavile da im je netko morao objasniti što je seksualno nasilje jer nisu bile upoznate s tim konceptom: “Mislile su da se radi o normalnom ponašanju muškaraca”, izjavio je Burt.
“Svijet ne zna što se događa ženama i djevojčicama u Sjevernoj Koreji”
Svjetski vođe već su optužili Sjevernu Koreju za nebrojene slučajeve kršenja ljudskih prava, uključujući zatvaranje, mučenje i izgladnjivanje političkih zatvorenika. Međutim, stručnjaci su izjavili da je kršenje prava žena manje zabilježeno. UN je u studenom upozorio da je nasilje u obitelji u Sjevernoj Koreji rašireno, ali je svijest o njemu vrlo ograničena.
“Svijet ne zna što se događa ženama i djevojčicama u Sjevernoj Koreji”, izjavila je aktivistica za prava žena Park Ji-hyun, koja je bila žrtva trgovine ljudima u Sjevernoj Koreji. “Država tvrdi da su žene jednake muškarcima, ali to nije istina”, rekla je Park.
“Ženama je mjesto u kuhinji”
Kao odgovor na kritike o kršenju ljudskih prava, režim u Pjongjangu odgovorio je da je Sjeverna Koreja “raj za žene”, piše The Washington Post: “Nema zemlje na svijetu poput Sjeverne Koreje, koja ima toliko zakona i pravila u korist ženama”, izjavili su sjevernokorejski službenici u 2014. nakon objave UN-ovog izvješća o kršenju ljudskih prava u državi.
Tema prava žena u Sjevernoj Koreji ipak je u posljednjih nekoliko mjeseci sve istaknutija u medijima. U studenom je bivša vojnikinja Sjeverne Koreje ispričala potresnu priču o nasilju i silovanju žena u vojsci. Autorica knjige o Sjevernoj Koreji Juliette Morilott u nedavnom razgovoru za BBC je izjavila da žene u državi i dalje imaju tradicionalnu ulogu i rašireno je mišljenje da “trebaju biti u kuhinji jer tamo pripadaju”.
Index.hr
Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)