Home / After Work / LifeStyle / PAL-V je prvi komercijalni leteći auto i sletio je u Ženevu

PAL-V je prvi komercijalni leteći auto i sletio je u Ženevu

NAKON više od deset godina razvoja PAL-V je predstavio proizvodnu izvedbu svog letećeg automobila.
Zove se Liberty, a radi se o vozilu s tri kotača koje se može transformirati u žirokopter, a za to mu treba najviše deset minuta. Kompanija još uvijek nije ponudila detaljne informacije o vozilu, ali je potvrdila kako ima dva Rotax motora, a izveden je kako bi zadovoljio regulativu u Europi i Americi.
Nizozemska tvrtka očekuje da će Liberty na cestu i u nebo moći od sljedeće godine. Cijena je u startu oko 300.000 eura.

Kao što smo već izvještavali, Liberty je vozilo s tri kotača koje se može transformirati u žirokopter, a za to mu treba najviše 10 minuta. Od trenutno poznatih tehnikalija tu je podatak od dva Rotax motora, dok će sve ostalo biti razjašnjeno na premijeri.
 
Na službenim stranicama stoje još uvijek podaci od prije godinu dana, a koji kažu da na cesti ubrza do 100 km/h u devet sekundi i postiže 160 km/h. Osim aktivnog ovjesa ima pogonski motor snage 75 kW/102 KS, te još jedan duplo snažniji za let.
Ako želite poletjeti na rastvaranje rotora, valja pričekati par minuta, a potom i ručno rastvoriti lopatice rotora i elise prednjeg propelera. Klasična krila nisu potrebna već uzgon generiraju krila rotora, a za uzlijetanje i slijetanje je potrebno malo ravnice. Liberty s jednim punjenjem rezervoara može letjeti oko 400 km pri punom opterećenju s dva putnika i do 20 kg prtljage u kabini. Ukoliko letite sami doseg je oko 500 km. U oba slučaja maksimalna brzina je deklarirana na 180 km/h.
Podsjetimo, Pal-V je svoj koncept letećeg auta predstavio još 2008. godine, a sada je konačno dosegao proizvodnu fazu i posljednje certificiranje.
Index.hr
Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)