Home / Vijesti / BiH / MOSTAR: Napadi na novinare proizvode strah i imaju poguban utjecaj na slobodu

MOSTAR: Napadi na novinare proizvode strah i imaju poguban utjecaj na slobodu

Napadi na novinare uzrokuju strah i neizvjesnost te imaju poguban utjecaj na slobodu izražavanja. Nezavisni pravosudni sistem je nužan za blagovremeno, nepristrasno, profesionalno i djelotvorno provođenje istraga krivičnih djela protiv novinara, istaknuto je, između ostalog, drugog dana inter-profesionalnog seminara o sigurnosti novinara koji je održan u Mostaru.

– Novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom nailaze na brojne prepreke kada je u pitanju rad istražnih i pravosudnih institucija. Nekažnjivost napada na novinare djeluje demotivirajuće naročito na mlađe medijske profesionalce – poručila je Arijana Saračević Helać, novinarka Federalne TV koja je bila žrtva različitih napada kroz profesionalni angažman. Dodala je kako je važno da redakcija stane iza novinara koji je žrtva napada, što nažalost, po njenim riječima, nije uvijek slučaj.

I novinar BN televizije Dubravko Curać istaknuo je kako je profesionalna solidarnost bitan element zaštite novinara. – Zabrana pristupa predsjedničkoj zgradi RS-a za BN televiziju odrazila se i na rad reportera u lokalnim zajednicama. U takvim situacijama važno je da se podržimo između sebe kao profesionalci – kazao  je Curać.

izvor: Dnevni list

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)