Home / Kompanije i Tenderi / Apple odustaje od svojih principa na Kineskom tržištu za korisnike ICLOD-a, zabrinutost za ljudska prava
Apple

Apple odustaje od svojih principa na Kineskom tržištu za korisnike ICLOD-a, zabrinutost za ljudska prava

SAN FRANCISCO / BEIJING – Kad Apple Inc. započne s posluživanjem iCloud računa kineskih korisnika u novom kineskom podatkovnom centru krajem ovog mjeseca ,kako bi se uskladili s novim zakonima, kineske vlasti imat će lakši pristup tekstualnim, e-mail i ostalim podacima pohranjenim u oblaku.

To je zbog promjene načina na koji tvrtka obrađuje kriptografske ključeve potrebne za otključavanje iCloud računa. Do sada su takvi ključevi uvijek bili pohranjeni u Sjedinjenim Državama, što znači da je bilo koja vlada ili tijela nadležna za provođenje zakona u potrazi za pristupom kineskom iCloud računu trebala proći kroz američki pravni sustav.

Sada, prema Appleu, po prvi put tvrtka će pohraniti ključeve za kineski iCloud račune u Kini. To znači da kineske vlasti više neće morati koristiti američke sudove da traže informacije o korisnicima iClouda i mogu umjesto toga koristiti vlastiti pravni sustav kako bi zamolili Apple da preda podatke za iCloud za kineske korisnike, priopćili su pravni stručnjaci.

Aktivisti za ljudska prava kažu kako se boje kako bi vlasti mogle iskoristiti tu moć za pronalaženje disidenata, navodeći slučajeve iz više od desetljeća u kojima je Yahoo Inc. predao korisničke podatke koji su doveli do uhićenja i zatvorskih kazni za dva zagovornika   demokracije. Jing Zhao, aktivist za ljudska prava i dioničar Applea, izjavio je kako bi mogao predvidjeti još gore narušavanje pitanja ljudskih prava koja proizlaze iz podnošenja Appleovih podataka o iCloudu nego što se dogodilo u slučaju Yahoo.

U priopćenju, Apple je izjavio da se mora pridržavati nedavno predstavljenih kineskih zakona koji zahtijevaju za usluge Cloud koje se nude kineskim državljanima ,kojima upravljaju kineske tvrtke i da se podaci pohranjuju u Kini. Rekao je da, iako se vrijednosti i stavovi tvrtkeApple  ne mijenjaju ali u različitim dijelovima svijeta, je podložno  zakonima svake zemlje.

Apple je odlučio da je bolje ponuditi iCloud u okviru novog sustava jer bi prekidanje tog postupka dovelo do lošeg korisničkog doživljaja i zapravo dovelo do manje privatnosti podataka i sigurnosti za svoje klijente iz Kine.

Kao rezultat toga, Apple je uspostavio podatkovni centar za kineske korisnike u zajedničkom pothvatu s državnom tvrtkom Guizhou – Cloud Big Data Industry Co Ltd. Tvrtka je osnovana i financirana od pokrajinske vlade u relativno lošoj jugozapadnoj kineskoj pokrajini Guizhou u 2014. Guizhou tvrtka ima bliske veze s kineskom vladom i Kineskom komunističkom strankom.

Appleova odluka ističe tešku stvarnost za mnoge američke tehnološke tvrtke koje posluju u Kini. Ako ne prihvate zahtjeve za suradnjom s kineskim tvrtkama i pohranjuju podatke u Kini, padaju u rizik gubitka pristupa unosnom kineskom tržištu, unatoč strahovima o krađi trgovačke tajne i pravima kineskih kupaca.

BROJNE POTPORE
Apple kaže kako zajednički pothvat ne znači da Kina ima ikakvu “backdoor” u korisničke podatke i da Apple, a ne njegov kineski partner, će kontrolirati ključeve za šifriranje. No, kineski će klijenti uočiti neke razlike od početka: njihovi će iCloud računi sada biti zajedno s imenom lokalnog partnera, prvi put u  Apple.

I iako će kineski iPhone zadržati sigurnosne značajke koje mogu učiniti sve, ali nemoguće da bilo tko, čak i Apple, dobije pristup samom telefonu, koji se neće odnositi na iCloud račune. Sve informacije na računu iCloud mogu biti dostupne kineskim vlastima koje mogu dobiti od  Apple s pravnim putem.

Apple je rekao da će reagirati samo na valjane zakonske zahtjeve u Kini, ali je domaći pravni proces u Kini vrlo različit od onog u SAD-u, bez ikakvog sličnog američkom “nalogu” koji je pregledao nezavisni sud, priopćili su kineski pravni stručnjaci. Sudsko odobrenje nije potrebno prema kineskom zakonu,  Policija može izdati i izvršiti naloge.

“Čak i vrlo rano u kriminalističkoj istrazi, policija ima široke ovlasti za prikupljanje dokaza”, rekao je Jeremy Daum, odvjetnik i istraživač na Paul Tsai China Centru u Yale Law Schoolu u Pekingu. “(Oni su) ovlašteni unutarnjim policijskim postupcima, a ne samostalnim sudskim preispitivanjem, a javnost je dužna surađivati”.

Guizhou – Cloud Big Data i kineski cyber i regulatori industrije nisu odmah reagirali na zahtjeve za komentarom. Pokrajinska vlada Guizhoua rekla je da nema konkretnog komentara.

Postoji nekoliko kazni za razbijanje pravila koja postoje oko pribavljanja naloga u Kini. I dok Kina ima zakone o privatnosti podataka, postoje velike iznimke kada vlasti istražuju kaznena djela, što može uključivati potkopavanje komunističkih vrijednosti, “raspirivanje svađa” na mreži ili čak i korištenje virtualne privatne mreže za privatno pregledavanje interneta.

Apple kaže da će kriptografske ključeve pohranjene u Kini biti specifične za podatke kineskih kupaca, što znači da kineske vlasti ne mogu tražiti od Apple da ih koristi za dešifriranje podataka u drugim zemljama poput Sjedinjenih Država.

Privatni odvjetnici kažu kako promjene predstavljaju veliki pad  zaštite za Kineske kupce.

“Američki standard, kada je to jamstvo i kada je pravilno izveden, predstavlja najviše standarde za zaštitu privatnosti”, rekao je Camille Fischer iz Electronic Frontier Foundationa. WARNED CUSTOMERS .Apple je svojim kineskim korisnicima poslao obavijest o prelasku 28. veljače na Kineski podatkovni centar u obliku upozorenja putem e-pošte i tzv. Upozorenja, podsjećajući korisnike da mogu odlučiti isključiti iCloud i pohraniti podatke isključivo na svom uređaju. Promjena utječe samo na korisnike koji postavljaju Kinu kao svoju zemlju na Apple uređaje i ne utječu na korisnike koji odabiru Hong Kong, Macau ili Taiwan. Zadane postavke na iPhoneu automatski će stvoriti iCloud sigurnosnu kopiju kada je telefon aktiviran. Apple je odbio komentirati bi li promijenio svoje zadane postavke kako bi iCloud postao opt-in uslugu, a ne isključivanje, za kineske korisnike.

Iz Apple su rekli kako neće prebaciti račune klijenata u kineski podatkovni centar dok ne pristanu na nove uvjete pružanja usluge i da je više od 99,9 posto postojećih korisnika već to učinilo. Dosad, čini se da Apple daje vrlo malo podataka o kineskim korisnicima. Od sredine 2013. do sredine 2017., Apple je kazao kako nije predao sadržaj za nijednog klijenata kineskim vlastima, unatoč tome što je primio 176 zahtjeva, prema izvješćima o transparentnosti koja je objavila tvrtka. Nasuprot tome, Apple je dao sadržaj SAD-a za korisnički račun kao odgovor na 2.366 od ukupno 8.475 vladinih zahtjeva. Ove brojke potječu od prije stupanja na snagu kineskih zakona o cyber sigurnosti i također ne uključuju posebne zahtjeve nacionalne sigurnosti u kojima bi američki dužnosnici mogli zatražiti podatke o kineskim državljanima. Apple, zajedno s drugim tvrtkama, zakonom je spriječen otkrivanje ciljeva i realizaciju tih zahtjeva. Primljeni zahtjevi za podacima iz novog kineskog podatkovnog centra će se odraziti u svojim izvješćima o transparentnosti i da neće odgovoriti na “skupno” zahtjeve za podacima.

Aktivisti za ljudska prava kažu kako su također zabrinuti za takav bliski odnos s državnom kontrolom kao što je Guizhou-Cloud Big Data. Sharon Hom, izvršni direktor ljudskih prava u Kini, izjavio je kako bi Kineska komunistička stranka mogla pritisnuti Apple putem članova odbora koje će imati unutar tvrtke. Ti su odbori u proteklih nekoliko godina potaknuli veći utjecaj na odlučivanje u stranim ulaganjima.

Izvještava: Stephen Nellis;Uređuje: Jonathan Weber i Martin Howell

Reuters/WorldNewsExplorer.org/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)