Asparagin je aminokiselina koja pravi blok proteina koji dodatno hrane ćelije raka.
“Ovo je velika šansa za one pacijente kod kojih je teško pronaći gdje se rak nalazi”, rekao je prof. Greg Hannon.
Univerzitet u Glasgowu je prošle godine uradio analizu kojom je pokazao kako se smanjenjem unosa amino kiselina i glicina usporava razvoj lmifoma i raka crijeva.
“Utvrdili smo da su specifični oblici raka ovisno o specifičnim sastojcima iz naše hrane. U budućnosti nadamo se da ćemo modificiranjem ishrane pacijenta ili korištenjem lijekova koji mijenjaju način na koji ćelije tumora mogu pristupiti ovim sastojcima unaprijediti rezultate terapije”, dodao je Hannon.
Početna faza tumora nije smrtonosna. Tek kada nastupi metastaza tada dolazi do fatalnih posljedica. Ćelije rake prolaze kroz velike promjene kako bi se proširile-razdvajaju se od glavnog tumora i prolaze krvlju do određenog dijela tijela gdje se dalje razvijaju. Naučnici vjeruju da veliku ulogu u ovom procesu ima asparagin.
Sada slijede istraživanja na ljudima, a naučnici savjetuju pacijente oboljele od raka da ne idu na striktne dijete u kojima će se potpuno odreći neke hrane prije nego se posavjetuju s ljekarima.