Home / Nauka i Tehnologija / Kancer -ćelije tumora se hrane asparaginom, aminokiselinom koja se nalazi u hrani

Kancer -ćelije tumora se hrane asparaginom, aminokiselinom koja se nalazi u hrani

Studija je izvedena na miševima koji imaju agresivni oblik raka dojke na Institutu Cambridge. Miševi bi obično umrli za nekoliko sedmica jer bi se tumor proširio na cijelo tijelo, ali su im naučnici davali hranu koja ima nizak nivo asparagina ili lijekove koji blokiraju ovaj sastojak, pa se tumor nije širio.

Asparagin je aminokiselina koja pravi blok proteina koji dodatno hrane ćelije raka.

“Ovo je velika šansa za one pacijente kod kojih je teško pronaći gdje se rak nalazi”, rekao je prof. Greg Hannon.

Univerzitet u Glasgowu je prošle godine uradio analizu kojom je pokazao kako se smanjenjem unosa amino kiselina i glicina usporava razvoj lmifoma i raka crijeva.

“Utvrdili smo da su specifični oblici raka ovisno o specifičnim sastojcima iz naše hrane. U budućnosti nadamo se da ćemo modificiranjem ishrane pacijenta ili korištenjem lijekova koji mijenjaju način na koji ćelije tumora mogu pristupiti ovim sastojcima unaprijediti rezultate terapije”, dodao je Hannon.

Početna faza tumora nije smrtonosna. Tek kada nastupi metastaza tada dolazi do fatalnih posljedica. Ćelije rake prolaze kroz velike promjene kako bi se proširile-razdvajaju se od glavnog tumora i prolaze krvlju do određenog dijela tijela gdje se dalje razvijaju. Naučnici vjeruju da veliku ulogu u ovom procesu ima asparagin.

Sada slijede istraživanja na ljudima, a naučnici savjetuju pacijente oboljele od raka da ne idu na striktne dijete u kojima će se potpuno odreći neke hrane prije nego se posavjetuju s ljekarima.

Klix

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)