Home / Kapital / Izvještaji / Thailand-Vjetroelektrane
Emma Collins, CEO of Wind Energy Holdings, poses during an interview with Reuters in Bangkok, Thailand, January 31, 2018. REUTERS/Chayut Setboonsarng

Thailand-Vjetroelektrane

BANGKOK, najveći proizvođač vjetroelektrana u Tajlandu, Wind Energy Holdings (WEH), planira uložiti u ostale izvore električne energije, uključujući solarne, hidro i biomasu, kako bi podupro svoje kapacitete, izjavio je njihov glavni izvršni direktor u intervjuu Reutersu.

Tajland je nastao kao vodeći developer obnovljive električne energije u jugoistočnoj Aziji, kao  davatelj kupcima  jamči minimalnu razinu opskrbe.

“Problem vjetra u ovoj regiji je taj  da se radi o noćnom vjetru, stoga nam je potrebno nešto za uravnoteženje tog problema”, izjavila je izvršna direktorica Emma Collins.

Dodala je kako će pet obalnih vjetroelektrana s kapacitetom od 90 megavata (MW) ove godine biti operativne, povećavajući WEH-ov ukupni kapacitet u Tajlandu na 720 MW. Tvrtka je prošle godine osigurala zajam od 1,1 milijardu dolara od Siam Commercial Banke za financiranje razvoja.

WEH ima za cilj ukupni kapacitet od 3000 MW do 2025. godine.

O VJETRU
Tajland ima “dobar vjetar i veliku infrastrukturu”, izjavila je Collins u intervjuu prošlog tjedna.

Zemlja cilja 3000 MW energije vjetra do 2036. godine, s oko 615 MW 2017. godine.

Prema podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), već je predvodnik jugoistočne Azije u korištenju solarne energije, nakon što je 2016. godine prešao u prvih 15 globalno, s kapacitetom većim od 3000 MW.

Međutim, prošle godine sudska je odluka zaustavila razvoj energetike na poljoprivrednom zemljištu, što je utjecalo na neke WEH projekte. Collins je rekla da je potrebna veća jasnoća o pravilima o korištenju zemljišta od strane energetskih tvrtki.

U međuvremenu, rekla je WEH je također ciljala 1000 MW kapaciteta vjetra u Australiji, koja zahtijeva ulaganje od oko 1,5 milijardi dolara.

Collins je rekla da je WEH bio i u ranim fazama proučavanja mogućnosti u Vijetnamu, Kambodži, Laosu, Mianmaru i Bangladešu.

“Imamo ogroman plan rasta i moramo ga financirati”, rekao je glavni rukovoditelj strategije Aman Lakhaney.

Jedan od načina pristupa investicijskim sredstvima bio bi popisivanje na javnoj burzi u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO).

WEH je priopćio kako još uvijek planira IPO, ali nije predvidio raspored za unos koji je na čekanju od 2014. godine, kada su osnivač i bivši dioničar Nopporn Suppipat napustili Tajland nakon što su optuženi za kršenje strogih lese majeste zakone zemlje.

Nopporn, koji nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentarom, tvrdi da je nevin i živi u Parizu gdje ima politički azil.

Reuters/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)